Španci pred titulom

U dugom i teškom meču, koji je trajao 4 sata i 46 minuta, David Ferer je  bio svežiji u samoj završnici i doneo Španiji verovatno odlučujući poen, 6-2 6-7 3-6 6-4 6-3.

Iako je Ferer kao finalista Londona u odličnoj formi, iako igra pred svojom publikom i na svojoj podlozi, Del Potro je ipak imao bar pola-pola šanse da dobije meč. Doduše tako nije izgledalo u prvom setu i ako Argentinac za nešto može sebe da krivi onda je to taj set, kada je bio bojažljiv i pasivan, nekarakteristično za njega. Zato ga je lako izgubio, a onda je krenuo prvi preokret, od drugog seta.

Mada, mogao je Argentinac lako da ostane i bez njega, jer je dva puta uspevao da prokocka brejk penosti, ali nije, jer je Ferer bio katastrofalan u taj brejku. I treći set je bio Del Potrov iako je  jurio prednost od 3-1 za Ferera. Osvojio je narednih pet gemova i furiozno ušao u četvrti set, za koji se znalo da je verovatno odlučujući. Popustio je Del Potro kada je servirao za ostanak u setu, odservirao duplu na 30-40 i tako dao šansu Fereru da se bori za potpuni preokret u meču.

Mentalno i fizički, Ferer je dominirao u odlučujućem setu. Bez problema je stigao do 5-1, kada DelPotro pronalazi još malo snage ali nedovoljno da do kraja zakomplikuje meč. Vraća jedan brejk ali ne i drugi, a koliko ga je to iscrpelo govori i slika posle meča kada je naslonjen na mrežu čekao protivnika da se pozdravi.

Šanse Argentine su tako postale gotovo teoretske. Ipak, Švank i Nalbandijan su opasan dubl, a Del Potro ako se oporavi, sposoban je da se suprostavi Nadalu baš kao i Nalbandijan ili Monako Fereru. Žuta loptica je okrugla mada, Španija je bolja.