Soderling: Između nade i beznađa

U godini kada je beležio svoj najbolji plasman u karijeri(4. mesto) i kada je osvojio najviše titula, čak 4 i to za samo 6 meseci. Robin Soderling se suočio sa mononukleozom, od koje se nije još oporavio, tako da je doveden u pitanje i sam povratak na teren.

Soderling ne igra od jula 2011. godine, a uz navedene rezultate u toj godini, treba dodati i prvi i jedini masters, koji je Robin osvojio krajem 2010. godine u Parizu, što je ukupno 5 titula za 8 meseci ili polovina od ukupno osvojenih u karijeri.

Robin se u međuvremenu oženio, dobio dete, ali je ovih dana progovorio o svojoj najvećoj muci, želji i nemogućnosti da se vrati tenisu:

“Nada, beznađe, pa onda opet nada i opet beznađe, to me stvarno ubija. Jednog dana se osećam sjajno, toliko da mogu da počnem sa treninzima, što me natera da pomislim, da ću se za par meseci vratiti na teren i počnem da verujeme u to. I onda, probudim se jednog jutra i osetim da mi nije dobro, da je bolest i dalje tu!”

“Generalno, u poslednje vreme mi je bolje, i stvari idu na bolje, ali i dalje nisam siguran, kada ću i da li ću moći ponovo da igram tenis, da se takmičim. Ja želim, naravno, ali se spremam i za situaciju da to više nikad neću moći da učinim. Ako se to desi, bar ću znati da sam dao sve od sebe!”

Robin Soderling ima 28 godina, i mogao bih još dosta da da tenisu, kojem ionako nedostaju igrači koji mogu da ugroze veliku četvorku. Robin je to mogao, a svakako najveći uspeh su mu finala Rolan Garosa, od kojih će ono prvo, 2009 godine, ostati upamćeno,  jer je prvi koji je uspeo da Nadala spreči da dođe do titule u Parizu. 2010. je od njega bio bolji, naravno, Nadal.