Sjajna Ana ipak izgubila od sjajnije Serene

Ana Ivanović je ponovo pokazala da se vraća na stare staze i odigrala je još jedan fantastičan meč, ali je ipak bilo nedovoljno da se pobedi raspoložena Serena. Bilo je 1-6 6-3 1-6 za jedva malo više od sat i po vremena igre.

ivanovic slide

Svima je jasno da bi se pobedila Serena Vilijams mora se igrati  iznad svojih mogućnosti u svim segmetima igre. Ana je danas nažalost mogla da pruži samo malo manje od toga i zato je poražena od raspoložene Amerikanke, kojoj je teško i set uzeti kad je zdrava i motivisana a kamoli nešto više, zbog čega se ovaj otpor Ane još više ceni.

U prvom servis gemu, Ana je vršila pritisak na servis Serene, imala je brejk loptu koju nije iskoristila. U svom servis gemu se ona našla u situaciji da spašava brejk loptu ali je odolela, iako je ubacivala tek svaki 5. prvi servis.

Serena je nastavila da igra na svom uobičajenom nivou, pogađala je prve servise a Ana nije servirala na nivou na kom je želela i na kom može. Ubrzo je Serena preuzela inicijativu i sa snažnim udarcima i servisima je izbacila Ivanovićevu iz ritma, te je za pola sata osvojila set sa 6-1.

Međutim u drugom setu vidimo drugu Anu, rešenu da preuzme inicijativu i popravi utisak iz prvog seta. Ovu Anu nismo dugo videli na terenu, a pogotovo ne protiv najboljih igračica.

Set je otvorila sigurnim servis gemom, a potom je izvrišila pritisak na servis Vilijamsove, i iskoristila je treću brejk loptu za vodstvo od 2-0. Svoju seriju dobre igre je produžila na 4-0 uz dupli brejk, pre nego što se prva teniserka sveta probudila u vezala dva gema, vrativši jedan brejk.

Anu nije uplašila nešto bolja Serena, ona je nastavila da igra i servira kako najbolje ume i ubrzo je bilo 5-3 , i sa svojim servisom je trebala da okonča drugi set, što i čini. Prvo je vezala tri dobra servisa za tri set lopte, prve dve nije uspela da iskoristi ali je na treću asem završila drugi set, i najavila moguće iznenađenje, kao ono koje je napravila u Melburnu pre 4 meseca.

ivanovic Rome 1

Ana se previše emotivno potrošila u drugom setu, ali i na celom turniru da bi imala snage za potpuni preokret. Sa druge strana, Serena je izašla u treći set rešena da ne dozvoli Ani novu pobedu nad njom, i tako je i krenula da igra i servira kao u prvom setu, dok je Anin servis u potpunosti stao, te se i nije mogao očekivati drugačiji rezultat.

Serena je nanizala pet gemova, za dupli brejk, Ana je odservirala “za čast” i smanjila na 5-1, ali više nije mogla, te je Amerikanka ostvarila još jednu pobedu u Rimu i na korak je od odbrane titule koju je osvojila prošle godine u finalu pobedivši Viktoriju Azarenku.

Ivanovićeva je pokazala da igra  tenis blizu najboljeg u karijeri , i nastavila je veoma uspešnu sezonu koju je započela još u Australiji. Iako danas nije imala mnogo šansi u prvom i trećem setu, igra iz drugog seta protiv najbolje teniserke sveta hrabri pred početak Roland Garosa, koji počinje za 8 dana.

Otkako je počela sezona šljake, Ana je igrala finale Štutgarta, četvrtfinale Madrida i sada polufinale Rima, što je samo potvrda da ako bude igrala svoj tenis da je favorit iz senke na predstojećem Gren slemu. Pošto  Ana ume da poklekne pod pritiskom  ne treba joj “nabijati” nepotrebni pritisak, već joj omogućiti da igra slobodno i da uživa u svojoj igri, koja je ove sezone fenomenalna.