Sjajan meč!

Vredelo je čekati! I uporni gledaoci na stadionu u Torontu, i oni koji su ostajali budni pored malih ekrana, nagrađeni su za svoju upornost, odličnim tenisom, tenisom kakav se očekuje u polufinalu jednog mastersa.

To što preko puta Novaka, nije stajao Federer ili Marej, nismo osetili. Janko je igrao na gotovo istom nivou, ali je imao tu nesreću da je Novak danas odigrao jedan od boljih ovogodišnjih mečeva. Zato smo u dobrom delu meča, gledali takve razmene, kakvih se sećamo iz prva dva seta, prošlogodišnjeg US opena. Bio je to na momente atomski tenis.

Naravno, bilo je i dosta grešaka. Kod Janka mnogo više nego vinera, dok je Novak uspeo da te brojke drži negde u egalu. Većina ih je ipak bila iz želje da se još jednom pogodi linija, napravi viner i skrati dugačak poen u jakom tempu. U mnogim poenima, igrači su udarali iz sve snage, loptice su fijukale ispred ili po linijama, a sve se stizalo, pa je poen mogao da osvoji onaj koji uspe duže i bolje da se kreće, na vreme stiže na udarac i da što bolje kombinuje odbranu i napad.

Ipak, većina takvih poena se odigrala na Jankov servis. Novak je u svojim servis gemovima bio dominantan, pre svega zbog boljeg servisa, ali i činjenice, da je Janko imao malo šansi, kada je Novak uspevao da uđe u teren i kontroliše poen. Tu Novak jednostavno nije grešio. Otuda samo dva gema, koja su se igrala na razliku, na Novakov servis i još jedan u kojem je Janko stigao do dva poena, ali posle 40-00 za Novaka. Sa druge strane, Janko je u samo jednom gemu uspeo da izbegne da mu protivnik uzme bar dva poena, ali je i pored toga sve moglo da bude drugačije.

Meč je kasnio sa početkom zbog kiše. Igrači su izašli na teren, zagrevali se i kada je trebalo da počnu, kiša se isprečila. Pauza nije dugo trajala a u tom prvom delu meča se možda igao i najbolji tenis. Prvi nešto slabiji gem za oba igrača desio se pred drugu pauzu zbog kiše. Na 3-2, Jankovu lošu igru i greške Novak ne koristi, pa je umesto 00-40, bilo 30-30, kada je kiša ponovo oterala tenisere sa terena.

Prekinuti gem u nastavku je dugo trajao, Janko je sjajnim servisom spasio jednu brejk loptu, ali je bilo i dosta izjednačenja. Opet se igrao sjajan tenis, a kada je Novak zakucao jedan forhend na liniju za 40-15 u maratonskom poenu sledećeg gema, izgledalo je da će to biti još jedan lagan gem za Novaka, jer Janko nikako nije uspevao da probije najboljeg srpskog tenisera. Ipak, Novak je malo ostao bez daha posle tog poena, pa je Janko iskoristio i nešto slabiji servis, nastavio sa Jakim tempom i došao do prve brejk lopte.

Imao ih je ukupno tri, ali je Novak sjajnim vinerima iz forhenda, sve neutralisao. Tako je Janko propustio jedinu šansu da meč okrene u svoju korist. Nije Janko iskoristio ni činjenicu, da je Novaku trebalo par gemova da se oporavi posle dva gema koja su trajala oko 15 minuta. Jedino što je uspeo je da jedini put bez problema osvoji svoj servis gem. Naravno, takav tempo je počinjao da ostavlja traga i na Jankovu igru, pa je odigrao jedna od najlošijih gemova, onda kada je trebao da bude najpribraniji, na 5-4 za Novaka.

Nije Novak lagano došao do seta. Janko se borio, imao i gem loptu, ali nije uspeo da se spase. I to je praktično bio kraj meča za Janka. U drugom setu, Novak je nastavio sve bolje i sigurnije da kontroliše igru i poene. Nije više bilo grešaka i propuštenih šansi na Jankov servis, pa je Janko samo povremeno uspevao da se odbrani i parira Novaku. Nije Janko bio mnogo lošiji u tom periodu igre od izdanaj iz prvog seta, ali je Novak delovao kao mašina.

Jedini problem je Novak imao kada je tebalo da završi meč. Opet je to bila posledica jednog maratonskog gema, posle kojeg je Novak stekao dva brejka prednosti. Sve je izgledalo kao rutina, ali malo je stao prvi servis, Janko se nije predavao, pa je stigao do 00-40, a zatim i još jedne brejk lopte. Novak mu međutim nije dao ni najmanju šansu da te prilike iskoristi. Servis i snažna i precizan igra u napadu, doneli su Novaku i konačnu pobedu.

Posle meča svi mogu da budu zadovoljni. Janko, jer je odbranio prošlogodišnje polufinale i pokazao da mu je forma u usponu. Novak, jer je došao do prilike da odbrani titulu i bodove, ali i što je konačno odigrao jedan meč bez puno oscilacija, a na visokom nivou. Izgleda, da Novak na betonu, pogotovu ovom nešto sporijem i Novak na ostalim podlogama nisu dva ista tenisera, a potvrdu toga očekujemo večerašnjem finalu.

Gaske je pre toga opet lako izašao na kraj sa teškim protivnikom, igrao gotovo bez greške i biće sigurno opasan protivnik Novaku. Iako meč sa Jankom nije trajao ni dva sata, bio je iscrpljujući, zbog jakog tempa a i drugi je Novakov koji se završio negde pred ponoć. Ipak, Novakov kvlaitet i činjenica da će se meč igrati u 7h po lokalnom vremenu, daju nadu za realan optimizam.