Šesto finale Australije za Novaka //VIDEO//

Najtrofejniji teniser na OP Australije, Novak Đoković na korak je od svoje šeste titule na prvom gren slemu sezone.

Po treći put, u polufinalu ovog turnira, igrao je protiv četvorostrukog osvajača, Rodžera Federera iz Švajcareske, i trijumfovao.  Ovaj put Novak je slavio u tri seta, rezultatom 6-1. 6-2, 3-6, 6-3.

NOVAK ĐOKOVIĆ AUSTRALIAN OPEN 2016

Svetski broj 1 je dominirao u prva dva seta, a da se ni jednom nije suočio sa brejk loptom. Osvajao je gemove bez problema, a prepustio Švajcarcu samo tri, čak imao set lopte na 5-1 u drugom. U trećem setu je na 2-2 došao do nove brejk šanse i delovalo je da će i treći set biti kao prva dva. Međutim, Federer je spašava, a zatim uzima tri gema u nizu, i tu prednost čuva do kraja seta. To ipak nije poremetilo Novaka, koji četvrti set uzima rutinski, bez većih problema.
Meč je trajao skoro dva  i po sata, a Novak je napravio 33 vinera, uz 20 grešaka, a Rodžer 34, uz 51 neiznuđenu grešku.

Roger Federer prepares for a volley

Pored činjenice što će igrati svoje šesto finale, Novak je postigao još jednu neverovatnu stvar. Prvi put u svojoj karijeri, Novak ima pozitivan odnos pobeda i poraza protiv svoja dva najveća rivala, i dva nesumnjivo najbolja tenisera u istoriji tenisa. Protiv Rodžera Federera sada vodi 23-22, a protiv Španca Rafaela Nadala 24-23 i time pokazao da nastavlja da im ugožava taj status najboljih, na putu ka konačnom cilju da ih u tome i pretekne. Kada se doda na to da i protiv poslednjeg člana ”velike četvorke”, Britanca Endija Marija, svog potencijalnog protivnika u finalu, vodi 21-9, Novak jasno pokazuje u čijoj ”eri” se ovaj sport nalazi već godinama. Jedini od četiri tenisera koji je imao pozitivan bilans pobeda i poraza protiv ostale trojice, bio je do skoro samo Rafael Nadal.

Novak Djokovic stretches for a forehand

U finalu će Novak igrati ili protiv pomenutog Marija, što bi im bio četvrti susret u finalu OP Australije, ili Miloša Raonića iz Kanade. Mariju bi to bilo peto finale i postao bi teniser sa najviše finala na jednom gren slemu bez titule, ako bi se istorija ponovila, i Novak trijumfovao.

Novaku će ovo biti 19. finale na GS turnirima u karijeri , a pokušaće da osvoji svoju 11. GS titulu, ukupnpo 61.