Serena servisima do 19. GS titule

Prva teniserka sveta Serena Vilijams piše istoriju. Danas je stigla do svoje devetnaeste gren slem titule i tako se popela na drugo mesto večne liste po broju GS trofeja (Prva je Štefi Graf sa 22). Amerikanka je u finalu posle velike borbe i dosta drame savladala Mariju Šarapovu sa 6-3, 7-6(5). Ovo je šesti Australijan open za Vilijamsovu i prva titula ove sezone.

Ovogodišnje žensko finale počelo je sjajno za Serenu koja je već u prvom gemu napravila brejk, a potom čuvala tu prednost sve do sedmog gema kada ju je novim uvećala na 5-2. U narednom gemu Marija je vratila jedan brejk, ali ga nije potvrdila u sledećem već je Vilijamsova novim oduzetim servisom postavila konačnih 6-3 u prvom delu igre. Teba dodati da se prva polovina seta igrala na otvorenom, a onda je usledila kiša pa su organizatori postavili krov. I tako je ovo postalo tek treće finale koje se igra pod krovom.

rsz_serena_i_marija

Drugi set je započeo sigurnim servisima sa obe strane, bilo je brejk šansi za Serenu, ali je Ruskinja uspela nekako da sačuva svoj servis, zatim zapreti u sedmom gemu jednom brejk loptom, ali je rezultat na polovini seta bio izjednačen 4-4. Deveti gem Vilijamsova lako rešava u svoju korist, a onda je u desetom Amerikanka stigla do meč lopte pri servisu Marije Šarapove. Druga teniserka sveta je taj poen odigrala perfektno, „počistola“ liniju i došla do izjednačenja 40-40, da bi potom osvojila još naredna dva za izjednačenje od 5-5 u gemovima. Jedanaesti gem je, uz malo muke i jedno izjednačenje pripao Sereni, a Šarapova je potom, nakon 100 minuta tenisa u finalu, ponovo servirala za ostanak u istom. Nakon osvojenog gema i za Mariju Šarapovu, pobednicu drugog seta odlučivao je taj-brejk.

„Trinaesti gem“ bolje je započela Amerikanka i stigla do velike prednosti od 4-1. U narednim poenima Serena je čuvala stečeno i vodila sa 5-3. Međutim, Ruskinja je uspela da vrati jedan mini brejk, ali je Vilijamsova novim stigla do 6-4 i dve meč lopte. Maša je spasila prvu pri svom servisu, zatim je Serena pogodila as uz nec pri servisu, a onda je ponovila prvi servis, opet pogodila as i došla do 7-5, za konačnih 7-6 u drugom setu.

Ključ Serenine pobede možda leži i u servisu, jer je pogodila 18 as udaraca uz 84% osvojenih poena na prvi servis. Sa druge strane, Marija je odservirala pet aseva uz četiri duple, ali je imala 67% poena na prvi servis. Ruskinja se borila do kraja, nije popuštala. Neverovatno je kako je spasila dve meč lopte, ali je Serena iz “džepa” uvek izbacivala ubitačan servis. Ne računajući aseve odnos u vinerima bio je 20-16 za Serenu, dok je Vilijamsova imala i više grešaka 25-15.