Serena osvojila 17. Gren Slem u karijeri

Hi-res-180083349_crop_northAmerička teniserka Serena Vilijams odbranila je titulu na US Openu  i u reprizi prošlogodišnje finala  pobedila  Viktoriju Azarenku iz Belorusije. Serena je trijumfovala u 3 seta sa 7-5, 6-7 (6-8), 6-1.

Ukupno je Vilijamsova imala 36 direktnih poena i 35 grešaka, dok je Azarenka upisala 17 vinera i 27 neiznuđenih grešaka a meč je trajao 2 sata i 45 minuta.

Serena je bila prva na US  seriji, a Azarenka druga te je Serena  za trijumf u Njujorku dobila dodatnih 1000.000 dolara i ukupno zaradila 3,6  a Viktorija je dobial bonus od 250.000 na svojih zarađenih 1,5 miliona.

Sereni je ovo 18. GS titula, druga ove sezone. Nalazoi se na korak od izjednačavanja sa Martinom Navratilovom i Kris Evert , a još jedino Štefi Graf ima više na večnoj listi (22). Takođe, ovo joj je peta titula na US Openu, iz 7. pokušaja. 
Beloruskinja ostaje na dve osvojene GS titule (AO) uz dva finala (USO)

Amerikanka je ovom pobedom skoro sigurno osigurala i mesto br1. na kraju godine, jer Beloruskinja može da je prestigne jedino ako ne izgubi ni jedan meč do kraja godine, a  Vilijamsova popuno podbaci.

Tok meča:

U prvom setu teniserke su na samom početku razmenile brejk, a onda dugo nije bilo brejk šansi. Ključan je bio gem pri vođstvu Beloruskinje 5:4. Serena se mnogo mučila sa vetrom, bila je i nervozna, ali je uvek izvlačila pravi udarac u pravo vreme. 
Posle tog gema, ogroman balast pao je sa Sereninih leđa, pa je ona u sledećem gemu napravila brejk i zatim je osvojila prvi set. 

Činilo se da ćemo gledati jednostrano finale kada je Amerikanka u drugom setu povela sa 4:1, uz dva brejka viška. Međutim, Azarenka se nije predavala – bila je strpljiva, ali je i napadala kada je trebalo, dok je kod Vilijamsove bila očigledna nervoza.
Dva puta je Serena servirala za meč i dva puta nije uspela, pa se ušlo u taj brejk. Azarenka je propustila dve vezane set lopte, ali je izborila i treću hrabrim drugim servisom. Potom je dočekala grešku suparnice i izjednačila je u setovima. 

Serena je bila indisponirana samo prva dva poena trećeg seta, ali onda se trgla i zaigrala još bolje. Napravila je brejk u četvrtom gemu i sebi više nije dopustila opuštanje, a Azarenka je ostala bez energije. 
Na kraju, posle dva časa i 45 minuta igre Serena je došla do novog trofeja. Sreća Amerikanke i suze Beloruskinje, baš kao i prošle godine. 

Izvor: B92