Sebaljos šokirao Rafu!

A6C92DB5A4EB4577805BA97F76EEE7CCNije se očekivalo, ali treba odati priznanje Horasiju Sebaljosu na sjajnoj i hrabroj igri koja ga je doduše koštala prvog seta, ali mu je donela trijumf na kraju 6-7(2) 7-6(6) 6-4.

Nije sve dobro krenulo za Nadala već na samom startu. Brzo se susreo sa dve brejk lopte i već se tada videlo da Sebaljos neće biti neko ko će već na startu pasti na ime i veličinu tenisera preko puta mreže. Upravo suprotno, samo finale, drugo u karijeri Argentinca, i kralj šljake, očigledno su inspirisali Sebaljosa.

Argentinac je posebno dobro igrao na svoj servis, na kraju meča je zabeležio 12 asova, ali je posebno bio siguran u prvom i drugoj polovini drugog seta. Nadal je kasnije stabilizovao svoj servis ali nikako nije dolazio u situaciju da pritisne protivnikov, što ga je pomalo frustriralo, a i činjenica da je Sabaljos imao odgovore na njegove visoke spinove, a često je takve visoko hvatao i vraćao neodbranjivo na Nadalovu stranu.

U takvoj igri ipak se desilo ono što se obično dešava. Sebaljos pravi male i nepotrebne greške onda kada je bilo najgore po njega, u taj brejku. Vrlo lako gubi taj deo igre i kada se sredinom drugog seta, suočio sa dve brejk lopte, činilo se da je kraj. Ali nije bio.

Sebaljos nalazi u tim trenucima servis, ostaje u meču,a greške iz prvog taj brejka ne ponavlja u drugom, iako je dozvolio Rafi da se privremeno izvuče i spase dve set lopte na 6-4. Treći set počinje brejkom za Nadala ali Španac kao da pomalo ostaje bez energije, dok Sebaljos nije posustajao iako mu je servis bio sve nesigurniji, pa brzo vraća brejk a na 5-4 dolazi do drugog i odlučujućeg.

Sebaljosu je to prva titula u karijeri i postao je prvi levoruki igrač koji je pobedio Nadala na crvenoj šljaci. Nadal je izgubio finale i u dublu, pa će izlet u Čile ipak ostati pod senkom, iako je svakako za njega velika stvar što se vratio tenisu i što je izdržao meč od dva sata i 46 minuta. Nadal je najavio da nastavlja da radi a mora se reći da je, i pored poraza, ostavio utisak da je blizu prošlogodišnjeg Nadala. Sledeći Rafin turnir je u Sao Paoulu ove nedelje, ali će tu imati jaču konkurenciju, jer su za turnir najavljeni Almagro, Vavrinka…