Šavaj napušta tenis

Agnes_Szavay_1Povreda leđa, u poslednjih nekoliko godina, odvojila je od tenisa mnoge talentovane i mlade teniserke. Tanja Golovin, Dinara Safina, a sada i Agnješ Švavaj, više se neće baviti profesionalno tenisom.

Šavaj je rođena 1988. godine a njen uspon u WTA vodama je vezan za 2007. godinu. Prva WTA titula u Palermu, najveći uspeh u karijeri na GS turnirima, četvrtfinale US opena, i onda senzacionalni preokret u finalu Pekinga protiv Jelene Janković. Imala je Jelena set i 5-1 u drugom, ali je Šavaj uspela da stigne prednost i dobije kasnije meč.

Naredne godine, u aprilu, Agnješ stiže do najboljeg plasmana u karijeri, 13. mesta u aprilu, ali je do kraja karijere stigla do još samo tri titule, i to dve na domaćem terenu, Budimpeši 2009. i 2010. godine i u Pragu 2010.

Krajem 2010. godine Šavaj počinje da muči povreda. Posle US opena igra samo Tokio i Peking a onda pravi pauzu sve do marta naredne godine i Indijan Velsa. Od tada pa do US opena prošle godine gledali smo bezuspešne pokušaje da se mlada Mađarica vrati tenisu. Ako je 2011. uspevala na par turnira da prođe prvo kolo, prošle je izgubila sva četiri meča, zaključno sa onim u Njujorku kada je predala u prvom kolu US opena, Greti Arn, posle 4-6 2-3.

Treba reći da je Šavaj imala uspeha i u juniorskoj konkurenciji, 2005. je bila 2. na svetu, a ima i dve titule u dubl konkurenciji, a 2007. je bila 22. teniserka u tom rangu. Te godine je Šavaj proglašena za novajliju godine.