Sat i po Novakove rapsodije

b_djokovic_11_15Znalo se da David Ferer može da ugrozi Novaka samo ako Novak ugrozi sam sebe lošom igrom, ali je ipak malo ko očekivao da se sve završi za 89 minuta, i da će Ferer jedva stići do pet gemova ukupno, 6-2 6-2 6-1!

Očigledno da Novak toliko dobro poznaje Davida, da ovaj nema čime da ga iznenadi. Uz to Ferer ipak nema toliko snažne udarce koje Novak, kada je maksimalno spreman, ne može da stigne, a uz to ni servis nije toliko neuhvatljiv, mada ume da bude precizan. Kada se tome doda kompleks koji Ferer ima prema najboljim igračima u poslednej vreme, onda je konačni ishod poptuno jasan.

Naravno, on ne bi mogao da bude moguć, da Novak nije odigrao jedan od boljih mečeva u karijeri, jer Ferer nije nimalo naivan i lak protivnik, kakav utisak bi se mogao steći posle današnjeg meča. Jednostavno, David nije od starta ušao na najvišem nivou, dozvolio je da se Novak razmahne, rastrči a onda ga je bilo nemoguće zaustaviti iako je Ferer kasnije zaigrao odlično, pa su neki reliji trajali i po tridesetak prebacivanja.

Sve njih je Novak dobio, pustio je ruku, gađao uglove terena iz sve snage, pljuštali su vineri iz forhenda  ali  i pregršt iz bekenda. Bekend paralela iz najjačeg ritma je bila ko sat, kao da je takav udarac najlakše izvesti, a čak su i izlasci na mrežu bili perfektni, 13 od 16 poena je osvojio na taj način. Jedino su živce kidale skraćene lopte, ali se to ipak danas može oprostiti Novaku.

Neizvesnosti je bilo samo u prva četiri gema, kada je Novak napravio prvi brejk i osvojio sve gemove do kraja seta. Zanimljivo je, da je Novak na 40-00 u svom prvom servis gemu, dozvolio da Ferer uzme dva poena, što Špancu više nije polazilo za rukom do pred sam kraj drugog seta. Verovatno ne bi ni tad, da Novak nije svojom super agresivnom igrom, tražio vinere iz gotovo svih situacija.

Drugi set, brejk u trećem, pa u petom gemu i brzo vođstvo od 5-1, koje Ferer samo uspeo da ublaži. U trećem, Ferer stiže do gema tek na 4-0 i to je bilo sve od njega do kraja, jer je Novak brejkom stavio tačku na meč.

Statistika kaže, da je Novak ukupno izgubio samo sedam gemov  na servis, imao 30 vinera i 16 grešaka, a odnos u poenima je fascinantan,  85 -41! Iskoristio je i svaku od sedam brejk lopti. Tako će Novak u dobrom raspoloženju, uz odmor od tri dana, čekati sutrašnje polufinale, između Mareja i Federera, koje počinje u isto vreme, 9:30h.

Treba još reći, da je Novaku ovo deseto  finale GS, treće uzastopno na AO, ukupno četvrto, i da do sada nije izgubio taj odlučujući meč za titulu u Melburnu! Osvajanjem titule, bio bi prvi igrač u istoriji tenisa, kojem bi pošlo za rukum, tri puta uzastopno da osvoji AO.