Šarm El Šeih: Titula za Ninu Stojanović.

Mlada srpska teniserka Nina Stojanović (1996. godište) osvojila je titulu na turniru u Šarm El Šeihu (Egipat, 10k).

 

Ninaaaaa i Pribilovaaa 2

Nina je bila postavljena za osmu nositeljku, a u prvom kolu je pobedila Imanu Male Koher iz Švajcarske (WTA 858) sa 7-6(4), 6-1. U drugom kolu je sa 6-1, 6-1 bila bolja od imenjakinje Nine Štadler iz Švajcarske (WTA 1122) i tako joj se revanširala za poraz od prošle godine na Evropskom šampionatu u Švajcarskoj. U 1/4 finalu je za protivnicu imala domaću teniserku i četvrtu nositeljku, Olu Abu Zekri (WTA 494). U tom meču, Nina je imala dosta problema u prvom setu koji je dobila sa 9-7 u taj brejku, dok je drugi dobila bez većih problema sa 6-3. Polufinale je igrala protiv Naomi Totke iz Mađarske (WTA 554). Prva do brejka došla je Totka. Povela je sa 3-1, ali je Nina uspela da izjednači na 3-3. U narednom gemu Mađarica opet dolazi do brejka, ali Nina preokreće rezultat u svoju korist na 5-4. Naredna dva gema dobijaju teniserke koje su servirale, da bi pri rezultatu 6-5, Nina iskoristila drugu set loptu. I drugi set bolje je otvorila Totka jer je odmah napravila brejk i povela sa 1-0, ali je to bilo sve što je uspela da uradi, jer je Nina napravila niz od šest osvojenih gemova za pobedu od 7-5, 6-1.

Nina i Pribilova 3

Nina i Pribilova 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protivnica u finalu bila je Anastasija Pribilova iz Rusije (WTA 615) sa kojom se Nina sastala u polufinalu na prethodnom turniru u Egiptu (6-2, 2-6,6 -4 za Ninu). Stojanovićeva je bolje otvorila meč i prva došla do brejka, ali je Pribilova odmah uzvratila ribrejkom i sačuvala servis gem. Nina je opet uspela da napravi brejk i povede sa *4-3. Pri rezultatu *5-4, Pribilova pravi brejk, i osvaja naredni gem u kome je servirala. Nina je osvojila svoj servis gem bez većih problema, pa je u prvom setu igran taj-brejk u kome je bilo dosta preokreta. Ruska teniserka je povela sa *4-0, a Nina izjednačila na *4-4. Pribilova je opet napravila mini brejk i povela sa 6-4, a Nina opet izjednačila (protivnica napravila duplu servis grešku na **6-5). Nakon što je spasila još dve set lopte, Stojanovićeva je došla i do prve set lopte (**9-8), ali je nije iskoristila. Nina je došla do druge set lopte koju je uspela da realizuje i dobije prvi set sa 11-9 u taj brejku. U drugom setu, Stojanovićeva je napravila brejk pri rezultatu 2-1*, sačuvala svoj servis i onda došla do još jednog brejka za prednost od *5-1. Pri tom rezultatu, Nina je spasila tri brejk lopte, imala jednu meč loptu, ali je protivnica uspela da napravi brejk i iskoristi četvrtu brejk loptu, a onda i da sačuva svoj servis da smanji rezultat na *5-3. Stojanovićeva je u narednom gemu došla do druge meč lopte koju je iskoristila za 6-3 u drugom setu i konačnih 2-0 u setovima.

Nina i Pribilova 5

Ovo je bilo 4. finale singla u karijeri za Ninu, a druga titula (10k). Sva četiri finala igrala je ove godine na turnirima u Šarm El Šeihu.

Pored ove četiri titule u singlu, Nina je osvojila sedam titula u dublu (pet u Šarm El Šeihu, jednu u Vrnjačkoj Banji i jednu u Oslu), a sve titule osvojila je ove godine.

Nina se trenutno nalazi na 532. mestu WTA liste, ali će joj bodovi osvojeni na turnirima u Egiptu doneti skok za oko 80 mesta, i  prvi put će se naći među 450 najboljih teniserki sveta.

U dubl konkurenciji, Stojanovićeva i njena dubl partnerka Naomi Totka su kao prve nositeljke poražene u prvom kolu, iako su vodile 6-4 4-2. Igrale su protiv Aline Mihejeve iz Rusije i Martine Pradove iz Češke. Bilo je 4-6, 7-6(5,) 10-6 za protivnice.

Naredne dve nedelje, Nina će odmarati, a onda će odigrati dva turnira iz kategorije 25.000$ koji se igraju krajem decembra u Indiji.

Vojka

 

Pored Nine Stojanović, na ovom turniru igrala je i Vojislava Lukić.
Vojka je bila postavljena za petu nositeljku i bez većih problema je došla do polufinala. Redom je pobeđivala Inger Van Dajkman iz Holandije (WTA 1144) sa 6-1, 6-1, Justine Mikulskite iz Litvanije (bez WTA renkinga) sa 6-1, 6-4 i Elizabetu Anitu Aleksandriju Profit iz Amerike (WTA 1166) sa 6-4, 6-4. Niz Lukićeve od 8 pobeda, prekinula je Anastasija Pribilova iz Rusije u polufinalu. Bilo je 6-4, 6-3 za rusku teniserku.

Vojislava se trenutno nalazi na 498. mestu WTA liste, a sa bodovima osvojenim na dva poslednja turnira u Egiptu, naći će se oko 433. mesta.

Lukićeva će odigrati još dva turnira u Egiptu i sa njima završiti uspešnu polusezonu.