Šarapova pokorila Peking

Prvi put u karijeri Marija Šarapova osvojila je WTA turnir u Pekingu. Ona je u finalu posle tri seta savladala Petru Kvitovu sa 6-4, 2-6, 6-3 i tako stigla do prvog trofeja na betonu još od Indijan Velsa 2013. Ruskinja je ove godine trijumfovala na turnirima u Štutgartu, Madridu i Rolan Garosu, a toj kolekciji dodala je i Peking.

Meč je bolje otvorila Kvitova, prva je naravila i brejk i imala je prednost od 3-1. Međutim, Ruskinja je polako podizala nivo svoje igre, pa je vezala tri gema i došla do prednosti od 4-3. Potom su teniserke drzale svoj servis , kada je u desetom gemu Šarapova napravila brejk, a samim tim i osvojila prvi set sa 6-4.

sarapova 1

U drugom setu Kvitova je smanjila greške što se odrazilo i na rezultat. Imala je mnogo više vinera, a uz to je napravila i tri brejka i druga deonica je pripala njoj sa ubedljivih 6-2. 

Treći set je ovoga puta bolje počela Marija Šarapova. Napravila je brejk u drugom gemu, potom ga overila za 3-0. Kvitova u petom gemu uspeva da napravi brejk, ali Ruskinja odmah uzvraća ribrejk i stiče prednos od 5-2. Čehinja uspeva da se odrzi u meču i osvoji sledeći gem, ali je Šarapova na sevis za meč lako došla do meč lopti, iskoritila je prvu za veliku pbedu.

Marija je osvojila svoju 33. WTA titulu u karijeri, četvrtu ove sezone, a uspela je da osvoji i dva PM turnira – Madrid i Peking. Pored titule i velike novčane nagrade teniserke su se borile i za mesto broj dva na svetskoj rang listi. Šarapova je tako uspela da prestine Halep na WTA listi, ali i da se znatno priblizi Sereni u trci za No. 1 na kraju sezone. Kvitova sa druge strane ostaje na četvrtom mestu, ali i ona ima šansu da sezonu okonča na boljoj poziciji.