Šarapova ostaje kraljica Štutgarta, Ana igrala pa se predala

Ana Ivanović nije uspela da osvoji titulu na WTA turniru u Štutgartu pošto je u finalu izgubila od dvostruke braniteljke Marija Šarapove posle preokreta sa 6-3 4-6 1-6.

 

marija

Marija je prva dva poena u meču osvojila sa dobrim servisima i forhendom u prazno polje. Zatim Ana veže tri poena, stiže do brejk prilike koju ne koristi ali sledeću je iskoristila i povela sa 1-0 odmah na početku. U svom servis gemu je odservirala 4 prva servisa i osvojila gem bez izgubljenog poena za 2-0.

Tu se Ana ne zaustavlja, i u sledećem gemu koristi drugu brejk loptu za ogromnu prednost od 3-0 uz dupli brejk. Ana je nastavila da ubacuje prve servise i lako je stigla do 4-0 za manje od dvadeset minuta igre. Ivanovićeva nastavlja da igra fenomenalno i iako Šarapova gađa njen bekhend, ona  slajsom nekako zbunjuje protivnicu i ubrzo je 5-0 za srpsku teniserku koja će servirati za prvi set.

Ubrzo stiže do svoje prve set lopte koju Šarapova spašava bekhend paralelom i stiže do svoje prve brejk lopte koju koristi za produženje prvog seta, 5-1. Zatim je suvereno odservirala za 5-2.

U sledećem Aninom servisu Marija stiže do tri vezane brejk lopte i koristi drugu za vraćena dva brejka. Tada je Ana odlučila da krene ofanzivno što joj se i isplatilo, prvo sa fantastičnom bekhend paralelom iz trka, zatim sa još jednim bekhend riternom te je uskoro bilo 2 set lopte za Srpkinju, a već prvu je iskoristila.

Ivanović vs Šarapova 6-3

ana 3U prva dva  gema u drugom setu nijedna teniserka nije izgubila ni poen na svoj servis. Ana je u trećem gemu izgubila jedan, ali je i dalje odlično servirala te je bilo 2-1.  Već u sledećem gemu Ana pritiska Ruskinju i dobija dve vezane brejk lopte od kojih koristi drugu za veliko vođstvo od 3-1.

Tu kola kreću skroz nizbrdo…

U sledećem gemu, Marija uz sjajno izgrađen poen stiže do brejk prilike, no ne koristi je , ali je zato iskoristila drugu i vraća brejk za 3-2 u drugom setu. U sledećem gemu Ana ne koristi brejk loptu za novu prednost što je na kraju možda bio i ključan poen u ovom meču za njegov ishod.

sarapova 2

Šarapova to kažnjava i vodi po prvi put u ovom meču sa 4-3. Potom je sigurno odservirala za 5-3, te je prepustila Ani da servira za opstanak u ovom drugom setu.

Utisak je da je Ana u potpunosti prepustila inicijativu posle onog vođstva od 6-3 3-1. Ruskinja je počela da diktira tempo koji nikako nije odgovarao Ani, i još je počela mnogo bolje da servira. Posle je Ana u potpunosti nestala sa terena na kome je postojala samo jedna teniserka.

U gemu u kojem je servirala za opstanak  na 40 obe odservirala je dva asa, ali je Šarapova suvereno odservirala za izjednačenje u ovom finalu.

Ivanović vs Šarapova 6-3 4-6

Porsche Tennis Grand Prix 2014 - Day 3

U trećem setu je Ruskinja samo rutinski “odradila” ono što se očekivalo od Ane u drugom setu. Odmah na početku je uzela brejk, a nemoćna Ana je uspela da uzme samo jedan gem, pre nego što je zvanično i izgubila ovaj meč.

Ivanović vs Šarapova 6-3 4-6 1-6

Međutim postoji i nešto pozitivno u ovom meču za Anu. Ritern joj je bio izvanredan u prvom delu meču, i na momente u drugom, imala je visok procenat prvog servisa i imala je više vinera nego neiznuđenih grešaka.

Statistika za kraj meča izgleda ovako: Marija je imala 34 vinera i 24 greške a Ana 33 vinera i 23 greške. Ana je imala 7 aseva i 4 duple greške dok je Šarapova imala 4 asa i samo 2 duple servis greške.

Ovo je ujedno i prvo finale koje je Ana izgubila a da je osvojila set. U svom 19. finalu nije uspela da osvoji svoj 14. trofej, prvi na turnirima Premijer kategorija još od Indijan Velsa 2009.

U svakom polufinalu gde je pobedila Jelenu Janković  u finalu je pobeđivala neku Ruskinju, tako da je i ta tradicija ovim fnalom prekinuta.

ana2

Ana u ovoj sezoni ima 23 pobede i 6 poraza i na WTA listi će od ponedeljka i dalje držati 12. poziciju ali će se znatno približiti top 10, dok će u trci za završni Masters sada biti na 7. poziciji.

Sa optimizmom možemo očekivati nastavak sezone i nadamo se da će u nastavku imati još više uspeha, jer ih svojom igrom itekako zaslužuje.

Ruskinja je tako osvojila svoj treći trofej na turniru u Štutgartu ,a ukupno 30. u karijeri. Ovom pobedom zadržala je deveto mesto na WTA listi. Čestitke Šarapovoj na borbi i zasluženoj tituli!