Šarapova i Halep za titulu na Rolan Garosu

Ovogodišnje izdanje Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu donelo nam je puno iznenađenja i kvalitetnih mečeva, ali u finale su se palsirale dve teniserke koje su pokazale najbolji tenis – Marija Šarapova i Simona Halep. Ruskinja je posla dva i po sata nadigrala Eženi Bušar sa 4-6, 7-5, 6-2, dok je Rumunka sa 6-2, 7-6 savladala Andreu Petković.

marijaPrve na Filip Šatrije izašle su Marija Šarapova (7) i Eženi Bušar (18). Duel dve lepotice započela je bolje i agresivnije mlada Kanađanka. Bušar je prva stigla do brejka (2-1), a potom ga je materijalizovala sigurnim servisom za 3-1. Iskusna Šarapova se nije predavala, uspela je nekako da zadrži svoje servis gemove uprkos lošem ubačaju prvog servisa, i da vrati brejk za 4-4. Ali, duple greške koštale su je prvog seta, jer je Kanađanka napravila brejk za 5-4, a posle je na svoj servis uzela i prvi set.

Marija je mnogo agresivnije ušla u drugi set, prva je stigla do brejka (2-0), ali problemi sa servisom su se nastavljali. Bušar je vratila brejk, ali je sedma nostiteljica ponovo oduzela servis Kanađanki. Marija je tako stigla do 5-2 i onda je usledila serija dobrih poteza Bušar i stizanje do 5-5. Kanađanka je servirala u jedanaestom gemu, ali je bivša šampionka RG odigrala nekoliko izvanrednih poena i stigla do brejka. Na svoj servis, Marija se suočavala sa brejk loptama, ali je nekako uspela da izvuče drugi set i osvoji ga sa 7-5 posle nepunog sata igre.

Posle osvojenog seta znalo se da je Šarapova favorit za pobedu, a to je pokazala i na delu. Udarala je lopticu sve jače i agresivnije, a i manje je grešila što je rezultiralo i osvajanjem seta. Napravila je dva brejka, u četvrtom i osmom gemu, a zanimljivo je da je iskoristila tek petu meč loptu. Ovo je za Ruskinju treće uzastopno finale Rolan Garosa, a u subotu će protiv Simone Halep pokušati da dođe do pete Gren slem titule i drugog Rolan Garosa.

halepRumunka je u drugom polufinalu sa 6-2, 7-6 savladala Nemicu Andreu Petković za sat i 32 minuta igre. Za obe je ovo bilo prvo GS polufinale, a meč je bolje otvorila bivša juniorska šampinka RG (2008) – Simona Halep. Halepova je u potpunosti konkrolisala igru, pogađala je vinere, napravila je dva brejka ( u prvom i petom gemu) što je bilo dovoljno da posle 29 minuta povede sa 1-0 u setovima.

Drugi set je bio duplo duži, a Andrea je pokazala zašto je stigla do polufinala. Podigla je nivo igre, napravila je brejk u četvrtom gemu, a onda ga je odmah i izgubila. Potom je usledio period mirne igre na obe strane. Videli smo lepe udarce, pa se ušlo u taj-brejk. Nekoliko glupih grešaka je koštalo Andreu poraza, pa je Rumunka sa 7-4 osvojila taj-brejk i plasirala se u prvo GS finale. Simona je imala 25 vinera i 20 grešaka, a Andrea Petković 14 vinera i 36 grešaka.

Finale je zakazano za subotu, a u međusobnim susretima vodi Šarapova sa 3-0. Poslednji meč odigrale su u finalu Madrida kada je Ruskinja slavila sa 2-1 u setovima.