Šarapova bolja od Ane u finalu Brizbejna

Finale ovogodišnjeg Brizbenja pripalo je Mariji Šarapovoj koja je u veoma dugom meču, posle velike borbe nadigrala Anu Ivanović. Ruskinja je slavila sa 6-7 (4), 6-3, 6-3 i tako prvi put u karijeri osvojila WTA turnir pred Australijan open. Bez obzira na poraz naša teniserka će od ponedeljka ponovo biti peta na svetu, dok je Šarapova titulom znatno smanjila zaostatak za Serenom Vilijams koji sada iznosi nešto više od 600 poena.

Šarapova je povela sa 4-1 u prvom setu napravivši brejk u četvrtom gemu. Ana je potom nanizala tri gema zaredom i izjednačila na 4-4,. Ipak, Šarapova je prva stigla do set lopti i to dve u desetom gemu na servis Ane, ali je naša teniserka sjajnim poenima spasila obe i izjednačila na 5-5. Potom su obe teniserke lagano osvojile svoje servis gemove i ušlo se u taj-brejk. Ana je odmah na startu stekla mini-brejk, ali se Maša nije predavala i uspela je da dođe do 4-4. Ruskinja potom pravi dve greške, a Ana koristi već prvu set loptu i dobija set sa 7-6, u taj-brejku je bilo 7-4.

brizbejn

U drugom setu Šarapova ponovo prva stiže do brejka ito u trećem gemu za 2-1. Sigurnim servisom je potvrdila brejk , a u petom gemu je imala još jednu brejk loptu za dupli brejk koju nije iskoristila. Druga teniserka sveta je sjajno servirala u ovom setu ne dozvolivši Ani nijednu brejk prliku, pa je odlučujući set bio neizbežan. Šarapova je u devetom gemu novim brejkom osvojila set sa 6-3 i izjednačila rezultat.

Ana potom odlazi na pauzu jer je imala problema sa bolom u leđima, što se nije najbolje videlo jer je imala crnu traku zalepljenu ispod haljine koja je bila iste boje. Šarapova je silovito došla do 3-0. Srpska teniserka potom upisuje prvi gem u ovom setu a onda sledi revija brejkova, tačnija bila su četiri zaredom. Rezultat posle toga glasio je 5-3 za Ruskinju koja je imala servis za titulu. Lako je stigla do dve meč lopte, ali Ana sa dva bekhend vinera spašava obe i dolazi do neizvesnosti. Međutim, Šarapova stiže do nove meč lopte koju koristi greškom Ane i stiže do titule nakon dva sata i 47 minuta borbe.

Ovo je bio 14. međusobni duel Ane i Marije i deseta pobeda Šarapove. Pobedom u finalu Šarapova je osvojila 470 WTA poena i zaradila je 195.026 dolara, dok je Ani pripalo 305 poena. Uz to ovo joj je prva ovosezonska titula, a ukupno 34. u karijeri. 

Što se statistike tiče Ana je imala 13 as udaraca i četiri duple greške, dok je kod Šarapove taj skor izgledao 10-9. Naša tensierka je bolje servirala, ubacila je 60% prvog servisa, ali je Šarapova imala bolju uspešnost i kod prvog i kod drugog servisa.