Šafaržova osvojila Dohu

safarovaČehinja Lucija Šafaržova uspela je da trijumfuje na WTA turniru u Dohi i tako osvoji najvažniju titulu u svojoj dosadašnjoj karijeri. Ona je u finalu sa 6-4, 6-3 savladala Viktoriju Azarenku posle 88 minuta tenisa. Ovo je za 28godišnju Šafaržovu ukupno šesta titula u karijeri, prva posle Kvebeka 2013. godine i od ponedeljka će biti 11. teniserka sveta, što će joj biti najbolji rang karijere.

Iako je na turniru u Dohi učestvovalo čak pet teniserki iz najboljih 10 u finale su se plasirale igračice koje nisu bile postavljene za nosioce. Šafaržova je do finala eliminisala Stosur (2-0), Makarovu (2-1), Petković (2-0)i  Karlu Suarez Navaro (2-0). Ovo joj je bilo trinaesto finale i šesta titula (2005 – Oriješ i Forest Hil, 2006 – Gold Kost, 2008 – Fores Hil, 2013 – Kvebek, 2015 – Doha).

Finalni meč je bolje otvorila Čehinja napravivši brejk u prvom gemu. Stečenu prednost je čuvala sve do sredine seta kada Vika vraća brejk i prelazi u vodstvo 4-3. Popularna “Lusi” u sledećem gemu spašava brejk priliku, a onda pravi drugi brejk za preokret i 5-4. Na servisu za set imala je problema, ali je uspela da ga osvoji sa 6-4.

U drugom delu meča, Čehinja ponovo prva stiže do osetnije prednosti 3-1. Beloruskinja je u šestom gemu imala priliku da se vrati u ovaj set, ali je propustila tri brejk šanse. Lucija je čuvala stečenu prednost i kod 5-3 je stigla do tri meč lopte. Azarenka spašava dve, ali onda šalje forhend u aut što je značilo i titulu za Šafaržovu. Treba istaći da je ovo prva pobeda Čehinje nad Azarenkom posle šest poraza.