Sa Mercedesom iz Štutgarta

Malo kiše, malo tenisa u meču koji je u jednom trenutku pretio da bude rutinski i lagan za Janka Tipsarevića, a ipak se na kraju pretvorio u dramu. Janko je ipak seo u belog Mercedesa, dok je njegov protivnik u suzama žalio za propuštenom šansom, 6-4 5-7 6-3.

Da se desilo obrnuto, sigurno je da Janko sebi ne bi dugo oprostio još jedan poraz u finalu. Finale je kasnilo pola sata zbog kiše, ali je kiša bila okidač, za preokret u drugom setu, u kojem je Janko imao 4-0 i brejk loptu, a onda uspeo da stigne do 5-7 i da strepi šta će biti u trećem. Na 4-1, Janko je trebalo da servira, ali je na svoje insistiranje rešio da sačeka prekid kratkotrajnog pljuska.

Posle 5-6 minuta, kao da su teniseri zamenili uloge. Doduše, kod brejk lopte u prethodnom gemu, Monako je pokazao odlučnost i karakter, želju da ne dozvoli brzi kraj meča, ali malo ko je pretpostaviljao da će se nešto suštinski promeniti posle tih par minuta prekida. Janko je kola koja su krenula nizbrdo, uspeo da zuaustavi tek u desetom gemu, ali već u sledećem, kada je servirao za taj brejk, izgubio je gem i set.

U trećem umalo da se dogodi slična stvar. Janko je nekako stabilizovao servis a onda iznenada, kada je Monako vodio sa 40-00, odigrao par sjajnih poena i došao do brejk lopte. Prvu nije iskoristio ali drugu jeste. I onda opet kiša. Doduše Monako je posle dve Jankove greške, stigao do 00-30, a onda je pljusak prekinuo meč na nešto duži period. I opet je Janko izgubio svoj gem, ali je ipak uspeo da napravi brejk u sledećem, a onda još jedan za konačnu pobedu.

Iako je tokom celog turnira izgledalo da Janko nije siguran da li uopšte želi ozbiljno da mu se posveti, na kraju je ispalo sve savršeno za njega. Zaradio je stotinak poena, ženi auto za godišnjicu i rođendan, a sebi sasvim sigurno podigao samopouzdanje, pred ozbiljne izazove u narednom periodu. Pre svega za odbranu bodova sa američke turneje, ali i možda neki ozbiljniji rezultat na Olimpijadi u Londonu.

Janko je u žrebu i za Gštad, turnir koji se igra od ponedeljka, gde će takođe biti prvi nosilac. Lepa prilika za još jednu, 4. titulu.