Ruska kaznena ekspedicija

Na Olimpijskom stadionu u Moskvi, Espinoza i Navaro su zajedno uspele da osvoje tek sedam gemova protiv Šarapove i Kuznjecove.

Ako je pobeda Šarapove i to ubedljiva, protiv Sivije Soler-Espinoze, bila očekivana onda ubedljiv poraz Navaro od Kuznjecove ipak nije. Možda je Aranča Sančez napravila grešku što je protiv Marije postavila najmanje iskusnu igračicu u mečevima protiv jačih teniserki, mada je teško poverovati da bi Para Santonja recimo, više naudila finalistkinji AO. Tako je trenerski debi, nekada najbolje igračice na svetu, prošao katastrofalno, mada postoji i drugi dan da reprezentativke Španije poprave utisak.

Pored Rusije, i osvajačice FK prošle godine, imaju ubedljivu prednost pred drugi dan. Doduše, mogao je biti i drugačiji ishod, jer su oba meča završena u tri seta, a Kvitova je morala da igra čak 18 gemova u odlučujućem setu, da bi došla do pobede protiv Gerges. U oba meča domaće teniserke su dobile prvi set, a malo iznenađenje je pobeda Benešove protiv Lisicki. Mada, Benešova je ove godine pokazala da može da pobedi i na papiru bolje igračice.

U ostala dva meča Svetske grupe, rezultat je nerešen. Pored meča između Belgije i Srbije, Ukrajina je uspela da sa podjednakim šansama uđe u drugi dan a za to je zaslužna junakinja dana, Lesija Tsurenko, koja lagano pobedila Frančesku Skijavone 6-1 6-2. Pre toga je prednost domaćoj reprezentaciji donela Sara Erani, takođe ubedljivom pobedom protiv Katarine Bondarenko.

U Svetskoj grupi II, Japan vodi 2-0 protiv Slovenije a u preostala dva odigrana meča je nerešeno, zahvaljujući malim iznenađenjima. Naime, Vegele je iznenadila Gajdosovu i donela izjednačenje Švajcarskoj protiv Australije, dok je Razano donela bod Francuskoj protiv Slovačke u Bratislavi, pobedivši Cibulkovu 6-4 6-4. SAD i Belorusija, su počele svoje mečeve od 19h, a prve na teren su izašle Mekhejl i Jakimova, koja jeu poslednji čas zamenila Azarenku. U drugom meču igraće Serena Vilijams i Olga Govortsova.