Rudarski posao

Tako je bar bilo u prva dva seta. Dva čudna seta, gde Novak uglavnom nije igrao svoju igru, kakvu smo navikli da gledamo prošle godine i u kojima je imao dosta problema fizičke, a možda i mentalne prirode. Svejedno ih je dobio a onda je treći set bio ono pravo, 6-4 7-6(4) 6-1.

Puno je Novak snage potrošio u prvom delu prvog seta. Imao je čak sedam brejk lopti, raspoređenih u prva tri gema na Fererov servsi, ali je tek poslednju iskoristio. Bio je to pokušaj jedne sigurne igre bez puno rizika, koja mu je eto donela rezultat, jer je lagano priveo set kraju i poveo sa 2-0 u drugom, ali se videlo da Novak tako neće moći dugo. Teško je disao, a kada se na to nakalemio problem sa zadnjom ložom, nastao prilikom jednog istezanja, stvari su postale ozbiljne i izgledalo je kao da Novaku set klizi iz ruku.

Ferer je odmah vratio brejk a onda opasno napao Novaka koji nije imao snage da ga agresivnijom igrom otera van terena. Stvari dostižu kulminaciju u sedmom gemu, koji je ipak ispao ključan za ovaj set. Ferere je imao brejk loptu, i krenuo sa napadima od prvog udarca. Novak se branio, očigledno svestan važnosti poena uložio je sav trud da stigne dva forhenda koji su na prvi pogled izgladala nedostižno. I uspeo jue, zatim uz jedan dobar servis i grešku Ferera, Novak ipak izlazi iz neprijatne situacije.

Sa zabrinutošću smo svi gledali kako Novak pravi duge pauze posle svakog poena i kako lagano šeta do stolice prilikom promena strana. Novak statira na sledeća dva Fererova servis gema, dok svoj sledeći srećno osvaja bez komplikacija iako je bilo 40-40. Snaga se polako vraća i to je bilo očeigledno po Novakovm govoru tela. Logično, Ferer oseća posledice propuštenih prilika, psihološki pada, pa uz Novakovu bolju igru, gubi 11. gem, a Novak servira za set.

Novak je tada već počeo sa rizičnijom i agresivnijom igrom, jer je bilo jasno da drugačije više nije moglo, ali jedan forhend odlazi van terena, volej pada na nec ali se vraća na Novakovu stranu i na kraju Fererov bekend takođe pada na nec, ali i odlazi tamo gde ne treba. Kolo sreće se okrenulo, pa je taj brejk možda bio i najpravednije rešenje.

Novak ga igra loše, dva puta dozvoljava mini brejk protivniku, a onda osvaja najbolji poen na 4-3 i servis Ferera, koji je kontrolisao ali u kojem se Ferer neverovatno branio. To je očigledno uticalo na Španca, koji sa dve greške daje Novaku set, mada se mora priznati, da je Novak bio mnogo odlučniji u tim razmenama i siguran, pa je Ferer na neki način nateran da pogreši.

Novak koji je očigledno izašao iz krize, treći set igra na svom nivou i na svoj prepoznatljiv način, kako je uostalom i do sada pobeđivao Španca. Konačno sigurno servira, lopte su mnogo bliže linijama, nema previše nadmudrivanja sa protivnikom već napada prvu loptu i kao rezultat toga je ubedljivih 6-1 i konačno pozitivan odnos vinera i grešaka, 12-6, mada je u celom meču imao dve greške više od direktno osvojenih poena.

U ovom meču smo videli dva različita Novakova izdanja, mada ni ovo drugo nije bilo toliko loše, s obzirom da je Novak na kraju i osvojio0 ta dva seta. Ostaje pitnaje zašto je Novak bio toliko rezervisan u prvom i većem delu drugog seta. Da li je bilo nekih fizičkih problema ili je jednostavno važnost meča uticala na njega. Četvrtfinale je svakako najteži meč za one koji važe za favorite. Nekako nije sramota izgubiti u finalu, pa čak ni u polufiinalu, ali bi svakkao bio veliki neuspeh za Đokovića da je izgubio od Ferera.

Srećom, čisto zbog drugog seta, mada uglavnom zbog znanja i kvaliteta, to se nije desilo, a treći set je pokazao da Novak može, da je tu i da će verovatno tako igrati i u polufinalu. Mora, ako misli da dobije raspoloženog Mareja. Marej je danas lagano isprašio Nišikorija, koji je doduše bio prilično loš. Marej je igrao poprilično agresivno, pa će Novakov prvi zadatak biti izboriti se za kontrolu nad poenima, da natera Mareja na staru igru, gde je dobar ali gde je Novak ipak u vom trenutku bolji, a  Britanac nervozniji.