Rolan Garos: Počele kvalifikacije

Drugi  Gren Slem sezone počinje za manje od nedelju dana.  Međutim, takmičenje je uveliko počelo jer kvalifikacije su već u toku.  Srbija ima ukupno tri predstavnika.  Na žalost već nakon prvog dana, spala je na dva.

rolan garos rg roland garros

Muški kvalifikacioni žreb sastoji se od 128 učesnika, a samo 16 će  izboiti mesto u glavnom žrebu.

Od poznatijih imena u žrebu tu su prvi nosilac Aleks Bogomolov, zatim Stiv Darcis,  Filipo Volandri itd… Sve u svemu  žreb ispunjen sa  igračima iz top 250.

Među njima bio je i Boris Pašanski koje je, na želost, takmičenje završio već u prvoj rundi, predajom  španskom teniseru Havijeru Martiju nakon što je Španac poveo sa 6-1 1-0. Boris je tako nastavio loše izdanje ove sezone, iako još uvek uspeva da se održi u top 200 zahvaljujući dobrim rezultatima krajem prošle godine.

Dušan Lajović  furiozno je počeo meč protiv 100 mesta slabije rangiranog  Žila Marija iz Francuske, koji je za učešće dobio specijalnu pozivnicu. Nakon 6-0 i 4-1, Duci je ipak zastao i dozvolio protiniku 4 gema u nizu i vođstvo od 5-4. Ipak, srpski teniser osvaja  naredna tri gema i  slavi sa 7-5.
Sledeći Dušanov protivnik je Metju Ebden iz Australije, 16. nosilac. i 122. teniser sveta. Ebden je ove godine osvojio miks dubl na otvorenom prvenstvu Australije sa sunarodnicom Jarmilom Gajdošovom, a prošle godine je bio 61. teniser sveta.  Trjumfuje li u ovom teškom duelu, protivnik  Lajvića za  plasman u svoj prvi glavni žreb gren slema biće bolji iz duela  između Džejmsa Dakvorta, 186. tenisera sveta iz Australije i 19. nosioca  Dijega Santosa Švarcmana iz Argentine, trenutno 129. tenisera sveta.

Za pobedu u prvoj rundi kvalifikacija dobija se 8 poena, za pobedu u drugom još toliko, odnosno ukupno 16, a za plasman u glavni žreb dobija se 25.

Što se ženskog žreba tiče, slobodno se može reći da je žreb daleko interesantniji zbog jačine imena koja se u njemu pojavljuju.
Andrea Petković, Vera Duševina,  Eleni Danilidu, Barbora Zahlavova Stricova, Timea Baboš, Vanja King, Estrelja Kabesa Kandela,  od kojih većina su bivše top 100, 50, pa i top 10 teniserke i osvajačice raznih WTA turnira.

Aleksandra Krunić jedina je srpska predstavnica u kvalifikacijama  koje igra po drugi put u karijeri za ovaj Gren Slem.
U prvom meču Aleksandra, 22. nosilac, igraće sa Nudnidom Luangnam sa Tajlanda. Aleksandra ulazi kao favorit i ako to potvrdi, u drugom kolu čekaće je duel sa boljom iz duela Marijana Duke iz Kolumbije i domaće teniserke Irine Ramijalison, koja je za učešće dobila ”vajld kard”.
I, na kraju, odigra li onako kako se očekuje, Aleksandra bi se u borbi za svoj prvi glavni žreb gren slema mogla sastati sa drugom nositeljkom Timeom Baboš iz Mađarske, koja na svom putu nema ozbiljnijih prepreka.  Baboš je u posldnje vreme bila kobna po srpse teniserke, pobedivši Anu Ivanović u Montereju, koji je osvojila godinu dana anije,  a kasnije i Teodoru Mirčić, te će pred Krunićevom biti jako težek zadatak. Ipak, Aleks je pokazala da ume da izmnenadi kada to niko ne očekuje, ali i razočara isto tako.

Ženski žreb se sastoji od 96 teniserki, za razliku od muškog a pobeda u prvoj rundi donosi 40 poena, u drugoj, nimalo logičnih još 10, a isto tako i u trećoj, odnosno dobija se ukupno 50 poena za 3. rundu kvalifikacija, a 60 za plasman u glavni žreb.

Žrebanje za glavni biće održano je u petak 24. maja.