RIO: Čehinje ”pokupile” bronzu

Češke teniserke osvojile su dve medalje na teniskom turniru u Riju.
U pojedinačnoj konkurenciji bronzu je osvojila Petra Kvitova, a u konkurenciji parova to su učinile Barbara Stricova i Lucija Šafarova.

ceska 2016

Nakon iznenađenja u polufinalu turnira, gde ju je eliminisala Portorikanka Monika Puig, u tri seta (4-6, 6-1, 3-6) Petra Kvitova je ipak pobednički završila takmičenje na Olimpijadi. U borbi za bronzu Čehinja je igrala protiv Amerikanke Medison Kiz, koju je u drugom polufinalu eliminisala Nemica Anđelik Kerber. Konačan rezultat je bio 7-5, 2-6, 6-2 za Kvitovu.

Što se tiče  Monike Puig  ona je postala prva sportistkinja iz Portorika koja će osvojiti medalju na Olimpijskim Igrama. Takođe, ona je najniže rangirana teniserka u finalu Olimpijade od kako je tenis ponovo uveden, tokom otvorene ere. u.
Anđelik Kerber u finale ulazi kao favorit. Bez izgubljenog seta je ušla u finale i za sobom ima najuspešniju sezonu do sada, jer je igrala dva Gren Slem finala, od kojih jendo i osvojila.

U konkuremciji parova, bronza za Češku je bila zagarantovana, jer su se u borbi za nju srela dva češka tima. ”Srebrni” tim sa prošle Olimpijade Andrea Hlavačkova i Lucija Hradecka igrale su protiv Barbore Stricove i Lucije Šafarove.
Šafarova i Stricova su na putu do polufinala savladale 1. nositeljke Venus i Serenu Vilijams, a zatim i Italijanke Saru Erani i Robertu Vinči. U polufinalu njih su zaustavile Ekaterina Makarova i Elena Vesnina (6-7, 4-6) Hlavačkovu i Hradecku nadigrale su Švajcarkinje Martina Hingis i Timea Bačinski, u tri seta (7-5, 6-7, 2-6).

U borbi za bronzu Šafarova i Stricova savladale su svoje zemljakinje sa 7-5, 6-1.

Lucija Hradecka je ipak osvojila medalju, u konkurenciji mešovitih parova. Ona je u paru sa Radekom Štepanekom, nakon poraza od Betani Matek Sands i Džeka Soka u polufinalu, savladala indijski tim Sanja Mirza i Rohan Bopana. Česi su sklavili u dva seta, sa 6-1. 7-5.