RG žreb – teniseri

Žreb u tenisu, kao u retko kom sportu ima izuzetni značaj. Sve pripreme, želja i planovi, mogu da padnu u vodu ako se naleti na protivnika koji vam ne leži i koji baš u tom trenutku ima svoj dan. Naravno, to malo manje važi za najbolje tenisere, ali ako se setimo Kolšrajbera, Melcera i Hasa, kada je Novak u pitanju, videćemo da ni oni nisu imuni na faktor-žreb, doduše kada nisu najbolje spremni. Rafa je recimo imao Soderlinga.

Iako najbolji teniseri često pominju kako je dobro imati teškog protivnika u ranoj fazi, malo je verovatno da to žele pre samog starta turnira. Kada već pobede, onda im je lako da govore šta hoće. Verovatnije je da ipak svi žele toliko jake protivnike do završnice, gde bi im mečevi ipak više ličili na jači trening, nego neki ozbiljniji stres i trošenje energije.

Ovogodišnji žreb za RG nije doneo ništa posebno različito u odnosu na prošli, gledano sa stanovišta najbolje četvorke. Novak i Federer su ponovo u jednoj, a Marej i Nadal u drugoj polovini. Moguće je da je ovoga puta Federer gore prošao, jer su Berdih ili Del Potro u njegovoj četvrtini žreba, dok su Novaku ovoga puta pripali Verdasko, u 4. kolu ili neko od Francuza, Simon ili Conga u četvrtfinalu.

Realno, teško bi se to mogao nazvati teškim žrebom, jer sves u to igrači, koji na ovoj podlozi i u ovom trenutku, nemaju tu psihu da ugroze najbolje(g), naravno ako igra shodno renkingu. Što se Federera tiče, njegov posao je nešto ozbiljniji, jer ga već u drugom kolu čeka Nalbandijan, u 4. uvek nezgodni Lopez. Ipak, kako je Rodžer u formi, a sve njih je najčešće pobeđivao, polufinale protiv Novaka deluje kao gotova stvar, uz moguće izjave o korisno teškom meču.

Nadal ima verovatno najlakši posao u četvrtfinalu. Janko teško može da pripreti Špancu, pogotovu na šljaci i u tri seta. Pre toga, Nadal bi mogao malo da se pomuči protiv Raonića ili Monaka, pa možda čak i Florijana Majera, ali to su ipak manji problemi od Rodžerovih, recimo. Rafa bi morao da ima baš loš dan, da bi ga neko od ovih tenisera ugrozio. Sa Marejem je već druga priča. Tu mu je Gaske, a i David Ferer, tako da je to verovatno najneizvesnija četvrtina žreba.

Što se srpskih predstavnika tiče, a da se ne zovu Novak, Janko i Viktor imaju izuzetno nezgodne protivnike u prvom kolu. Janko je tu u prednosti, jer Kveri nije više toliko opasana, kako je nekad bio, a i Janko je postao Top 10 teniser. Viktor je zabeležio lepe pobede u Diseldorfu, pa to uliva nadu da može da izađe na kraj sa nezgodnim Belućijem u prvom kolu. U slučaju pobede Viktor bi imao malo mirnije drugo kolo, Fonjini ili Manarino, a onda najverovatnije Conga od koga je nedavno lako izgubio u Rimu.

Janko posle prvog kola neće imati odmora. Sledi najverovatnije Lu, za njega uek nezgodan, pa Beneto, koji uvek može da iznenadi, pogotovu u Francuskoj, i na kraju Almagro. Sve su to protivnici, koje bi Janko u trenutnoj formi, trebalo da pobedi, ali od svakoga može i da izgubi. Na kraju pregleda ATP žreba, treba reći da je Filip Krajinović dobro prošao što se prvog kola tiče. Nikolas Davilde  je takođe prošao kvalifikacije i slabiji je po renkingu, od svih Filipovih protivnika u kvalifikacijama.  Tu treba biti oprezan, jer je sve svoje protivnike dobio u dva setaa i domaći je teniser. Sledi verovatno Melcer, ali o tome kada dođe vreme.