Rekordi, rekordi…

Obavljena je i ta formalnost. Prošlo je nedelju dana od završetka Vimbldona, tačno toliko, koliko je bilo potrebno Federeru da prestigne Pita Samprasa na večitoj listi, najviše provedenih nedelja na čelu ATP liste. 287, prema Samprasovih 286 nedelja. Koliko je to važno? Nama verovatno nije, ali Rodžeru Federeru jeste, inače verovatno ne bi imao ambicija da se nosi sa različitim pritiscima, mukotrpnim treninzima i putovanjima, sve ove godine.

Federer je jedan od najboljih svih vremena i bez te nedelje. To bi bio i sa par GS manje. Jasno je svima da se ne mogu tako lako tačno uporediti dva tenisera koja su uspešna ali u različitim vremenima. Način igranja tenisa, konkurencija, način bodovanja….Ali, lepo je videti na mnogim listima svoje ime na prvom mestu. Federer jeste po objektivnom utisku o njegovoj igri jedan od boljih koji je ikada uzeo reket u ruke, ali to nikada ne bi dokazao, da nije imao izvanrednu ambiciju i volju, da stalno bude prvi, da obara rekorde…

Nekako posle svega izgleda da su i Novak i Marej, jednostavno znali da Federer mora ponovo da bude prvi, da obori Samprasov rekord i povremeno su izgledali kao da osećaju da ne mogu ništa protiv toga. Tako nekako ispada, da će Federer biti prvi dokle mu to bude bilo potrebno, a da je titula na OI, nešto što mu nedostaje, već njegova. Ako se to ne desi, ako mu neko bude pokazao da ne može da uzme baš sve što poželi, možda i počne ozbiljno proces Federerovog penzionisanja. Mada, možda genije posle toga počne da se oštri za narednu olimpijadu.

Na kraju, malo i rezultata i uspeha po kojima će se Federer pamtiti i kada obesi reket o klin:

– Najviše nedelja provedenih na prvom mestu među teniserima – 287
-Najviše osvojenih GS titula  – 17
-Najviše osvojenih završnih turnira – 6
-Najveći broj uzastopnih pobeda na travi(65) i ina betonu(56)
-Najviše GS finala – 24
-Najviše pobeda u GS finalima u nizu – 10

Jedini je koji je imao tri mala slema u 3 godine, jedan od 4 koji je osvoji sva četiri GS u Open eri, jedini je koji je igrao najmanje 5 finala svakog GS…..

Ima toga još. Dve stvari verovatno neće moći nikada da uradi: Da osvoji Dejvis kup i da stigne rekord Štefi Graf po apsolutno najvećem broju nedelja provedenih na mestu br.1 (377). Sve ostalo, 22 GS Štefi Graf ili zlatna OI su mu još na dohvat ruke… Pa i Lendlove 94 titule, Federer ih za sada ima 75…