AO, dan 8. (M): Rekapitulacija prve nedelje

Roberto Bautista-Agut, AO 2014

Kod muškaraca na Otvorenom prvenstvu Australije viđeno je samo jedno veliko iznenađenje o kom se nešto više pričalo, a to je svakako  poraz Del Potra u drugoj rundi. Njega je porazio Roberto Bautista-Agut u pet neizvesnih setova. Bilo je 4-6 6-3 5-7 6-4 7-5 u korist Španca. Bautista je otišao još jedan korak dalje i prilično ubedljivo je savladao 27. nosioca Benou Pera, ali je zaustavljen od strane Grigora Dimitrova u osmini finala, u četiri seta. Tako je izuzetno olakšao žreb svom sunarodniku Rafaelu Nadalu koji je bio siguran u prvoj nedelji. Iako je imao naizgled težak žreb Nadal je do druge nedelje stigao bez izgubljenog seta. U prvom kolu domaći teniser Bernard Tomić  predao je posle prvog seta, a u drugm kolu  Nadal je lako savladao neiskusnog domaćeg tenisera Kokinakisa. Takođe je ubedljivo  pobedio i Monfisa. Malo veće probleme je imao Španac protiv Nišikorija u osmini finala. Nišikori je imao dosta šansi koje nije iskoristio a meč se završio rezultatom 7-6(7-3) 7-5 7-6(7-3). U ovoj četvrtini mini iznenađenja su napravli Donald Jang koji je savladao Andreasa Sepija u pet setova i Dimitrov koji je savladao Raonića u četiri seta. Ovde se nalazio i srpski teniser Dušan Lajović koji se posle kvalifikacija plasirao u drugo kolo ali tu je i stao izgubivši od Nišikorija u tri seta.

Rodžer Federer. AO 2014

U drugoj četvrtini nije bilo većih iznenađenja. Nisu svi nosioci prošli do runde do koje su trebali da stignu ali glavni favoriti su bili sigurni. U prvoj rundi je ispao Izner, tj. predao je meč.U drugom kolu od nosilaca je ispao Verdasko. Ovde je Stefan Rober koji je kao laki luzer došao do osmine finala predstavljao i najveće prijatno iznenađenje. Federer i Mari su bili sigurni tokom cele prve nedelje s tim što je Mari izgubio jedan set u osmini finala od prijatnog iznenađenja te četvrtine. Federer je u osmini finala protiv Conge pokazao da još uvek može da igra kao nekada i savladao Francuza ubedljivo sa 6-3 7-5 6-4.

ferer

Ovu četvrtinu možemo nazvati i četvrtinom malih iznenađenja. U treću rundu od mogućih osam plasiralo se 5 nosioca. Međutim dva od tih osam favorita je predalo duel, pa možemo reći da je samo poraz Južnog iznenadio. Predali su Has i Dodig. Has je predao Garsiji-Lopezu pri vođstvu Španca od 7-5 5-2, a Dodig je predao meč svom susedu Damiru Džumhuru koji je postao prvi Bosanac koji je dobio meč na nekom Gren Slemu. Njega je zaustavio u trećoj rundi u tri seta Berdih koji još uvek nije izgubio set na AO. To se baš ne može reći i za Ferera koji je dvaput gubio set. Jedan mu je oduzeo u osmini finala Florijan Majer, a drugi u drugoj rundi Adrijan Manarino.

 

Novak Đoković, Australian Open 2014

U četvrtoj četvrtini je takođe bilo nekoliko malih iznenađenja. U drugom kolu od nosliaca su ispali Gulbis i Tursonov, u trećem bez borbe je prošao Vavrinka koji je trebalo da igra sa Pospišilom, a u istom kolu je ispao i Gaske od Robreda. Novak je bio siguran tokom cele nedelje i nije izgubio ni jedan set, dok je Vavrinka morao da se malo više bori. Falja je uspeo da mu uzme set u drugoj rundi. Zanimljivo je to što Švajcarac nije odigrao čak dva meča u celosti tj. jedan je dobio bez borbe. Još u prvom kolu Vavrinki je pri rezultatu 6-4 4-1 za Švajcarca predao Golubjev.

Ono što je još obeležilo prvu nedelju jesu brojne predaje, pre svega zbog velike vrućine. Svoje mečeve su predali Tomić, Hase, Rajster, Štepanek, Has, Golubjev, Bogomolov Jr, Dodig, Pospišil. Zbog velikih temperatura ali i brojnih predaja organizatori su odlučili da primene pravilo velikih temperatura i pomere neke mečeve u prikladnije termine. U suštini, ako izuzmemo poraz Del Potra možemo reći da je ovo bila relativno mirna nedelja, jer se od osam favorita sedam očekivano plasiralo u četvrtfinale.