Rani kraj za Ivanovićevu u Indian Velsu

ana ivnovic indian wells 2013Poslednja srpska predstavnica u ženskoj konkurenciju na turniru u Indijan Velsu, Ana Ivanović poražena je u trećem kolu na drugom ovogodišnjem turniru prve kategorije od Nemice Mone Bartel u tri seta, rezultatom 6-1 3-6, 6-0.
Meč je bio pun uspona i padova, ali je dominantnija ipak bila Nemica, dok je Ana samo u drugom setu delovala sigurno, mada joj je trebalo čak devet brejk šansi da oduzme servis protivnice. Greške su ono što je u velikoj meri obeležilo igru srpske teniserke.

Ivanovićeva je loše krenula, nije joj funkcionisao drugi servis, što je Nemica odmah pretvorila u brejk i povela 3-0. Ana je konačno popravila servis i osvojila prvi gem, ali je Bartel napravila još jednu seriju od 3-0 i sigurnim servisom stigla do prvog seta sa ubedljivih 6:1, posle samo 25 minuta igre. 

Tokom pauze, srpska teniserka zatražila asistenciju trenera Najdžela Sirsa koji joj je savetovao da očisti um i krene ispočetka. Sirs je istakao da je izgledalo kao da Ana ne može da se kreće. Naglasio joj je da mora da pokaže energiju, da se bori, popravi forhend i natera Bartelovu da se potrudi za poene.

Saveti kao da su pokrenuli Anu koja je je mnogo bolje servirala i udarala lopticu, te bez mnogo problema dobila uvodni gem. Ivanovićeva nije uspela da odmah oduzme servis rivalki, ali je nastavilda u dobrom ritmu na svoj, što joj je popravilo samopouzdanje. Ivanovićeva je  propustila je čak osam prilika za brejk, da bi joj ga konačno ‘poklonila’ Bartel duplom servis greškom. Ana je iskoristila poklon i sigurnim servisom dobila set 6-3.

Nažalost, Ivanovićeva nije prenela ritam i energiju i u treći set.  Nemica je najavila reprizu prvog seta. Izgledalo je da će se Ana možda vratiti u meč, međutim ponovio se prvi set, kada je Bartel uzela 3 uvodna gema. Ivanovićeva je stekla je 40-0 u četvrtom gemu, ali je Bartel napravila neverovatan preokret, stigla do nove brejk šanse koju je odmah iskoristila, a zatim odservirala siguran gem za 5-0. U poslednjem gemu meča Ana je  odolevala Bartelovoj i spasila  3 meč lopte, ali na kraju ipak popustila i greškom okončala set bez osvojenog gema, a time i meč.

Ivanovićeva će na listi 18.03. izgubiti skoro 400 poena na WTA jer je branila polufinale od prošle godine. Taj manjak koštaće je pada na listi za oko 5 mesta.  Nemica će u osmini finala igrati protiv Australijanke Samante Stosur.

Sledeće nedelje počinje turnir u Majamiju gde srpka teniserka nikada niej prošla četvrto kolo, koje i brani od prošle godine, pa će to biti nova prilika da se nadoknade izgubjeni poeni.