Rafa – Rodžer, opet

Posle Australen opena, Nadal i Federer će se naći jedan protiv drugog u još jednom polufinalu, do koga je Federer stigao na mnogo lakši način.

Federer je imao problema sa protivnikom samo u prvom gemu. Rodžer je nervozno ušao u meč, loše je servirao ali i igrao,  pa je to u kominaciji sa nekostantnim Del Potrom, donelo gem koji je trajao preko deset minuta. Ipak i pored brejk lopti koje je Argentinac imao, taj gem i meč je obeležila jedna sudijska odluka, posle koje Del Potro nije bio sposoban da nastavi normalno da igra.

Možda je Del Potro vratio formu koju je imaop pre problema sa povredama, ali je pokazao da je mentalno još uvek nespreman da se vrati u vrh svetskog tenisa. Naime, posle jednog od mnogobrojnih izjednačenja, linijski sudija dosuđuje dobru loptu posle servisa koji je po Del Potrovom mišljenju bio očigledan aut. Lajani se nije protivio toj odluci, pa je Del Potro tražio čelindž, ali zbog tehničkih problema, taj čelindž nije mogao da se realizuje, tako da je po pravilima ostala prvobitna odluka. Iako to nije bilo ništa sporno, Del Potro nije mogao da prihvati takvu odluku, smatrajući da je Lajani kriv što nije promenio odluku linijskog sudije.

Uzalud se Lajani izvinjavao i pravdao da nije video da li je lopta u autu, čak je i priznao, da ako je trag koji je Argentinac pokazao tačan, onda je napravio grešku, ali da po pravilima ne može naknadno da menja odluku. Del Potro, umesto da nastavi da se bori sa protivnikom, bukvalno do kraja meča se borio sa Lajanijem zbog te lopte. Federeru je preostalo, da bez previše rizika i uz solidan servis, pokupi sve poklone koji su stizali sa druge strane mreže i lagano privede meč kraju 6-3 6-2.

Sa druge strane Rafa je bio na dva poena od poraza. Nalbandijan je bio bolji sve do 6-4, 5-4 i 30-15 na servis Nadala. Onda Nadal pokazuje ko je šampion, dobija drugi set i brzo stiče nedostižnu prednost u drugom od 5-2. Bez obzira na to, Nalbandijan je na ovom turniru pokazao koliko zaista nedostaje svetskom tenisu, naravno u svom najboljem izdanju.

Večeras će se igrati mečevi polufinala. Očekivano, Novak i Izner će prvi na teren od 19h, a odmah zatim će se igrati i drugo polufinale.