Rafa – Rodžer, očekivano

Možda je bilo očekivanja da će Federer imati malo više posla protiv Del Potra ali to se nije desilo. Del Potro jednostavno nije imao igru da ugrozi danas sigurnog Federera pa se sve relativno brzo završilo, 6-4 6-3 6-2.

Del Potro je imao samo jedan bljesak, kada je uspeo da vrati brejk u prvom setu, ali se mora priznati, da je daleko od ubitačnosti i agresivnosti, kakvu je imao kada je osvajao GS. Prečesto je bio pasivan ili oklevao da raspali po loptici, a za to postoje dva razloga: protivnik koji je koristio svaku priliku za napad i promašaji koji su obeshrabrivali Argentinca. Federer je odigrao standardno dobar meč, možda je mogao i bolje ali jednostavno nije trebalo. Ako nešto može sebi da zameri, to je i danas relativno slab procenat prvog servisa, negde ispod 60%, ali tome je dosta kumovalo sunce koje je pod nezgodnim uglom padalo na jednu stranu terena.

Federer će u polufianli igrati sa Nadalom. Rafa je odigrao jedan težak meč sa Berdihom, koji je mogao lako da ode i u suprotnom smeru, ali koji se završio za Nadala na idealan način. Pre svega zbog same završnice, tačnije četvrtog seta, gde smo videli Rafu u najblistavijem izdanju. Na kraju je sve to izgledalo pomalo euforično, slavljenički ali je Nadal u tom delu igre pronašao sve ono što je izgubio, ako je izgubio prošle godine. Neverovatan forhend, potkrepljen sjajnim kretanjem i samopouzdanjem. Koleno u zavoju, rame se i ne pominje, a Rafa je proleteo kroz poslednji gem, kao da se nije igralo 4 sata i 16 minuta.

Berdih ima za čim da žali. Uz splet srećnih okolnosti, mora se priznati, Berdih je imao set u džepu i 6-5 u taj brejku drugog seta. Dugo će Tomaš pamtiti taj volej koji je nesrećno izbacio u aut. 2-0 u setovima bi teško Nadal podneo, jer je u taj brejku prvog seta imao 5-3, ali je izgubio oba svoja servisa, drugi zbog oklevanja da traži čelindž u toku poena, zbog čega se upustio u žučnu raspravu sa sudijom, što mu svakako nije pomoglo u poslednjem poenu, koji bi doduše verovatno izgubio, jer je Berdih sjajno servirao. U drugom setu je dugo držao brejk prednosti ali je popustio u najvažnijem trenutku, kada je servirao za set. Ponovo je imao prednost od jednog mini brejka u taj brejku, ali je i taj set umalo dao protivniku.

Da je Berdih izgubio drugi set kada je mogao, pri Rafinom servisu na 5-4,  možda bi do kraja gledali neizvesniji meč. Ovako, i pored brejka koji je napravio na startu trećeg seta, videlo se da to nije isti igrač iz prva dva. Brejk je ekspresno izgubljen, a malo pravog Tomaša smo videli tek u četvrtom setu, kada je uspeo da spase brejk lopte na 1-3, a onda opasno zapretio Nadalu sa dve brejk lopte. Samo, tada je već bio oslobođen duh iz boce i sa dva neverovatna teledirigovana forhenda, Nadal je anulirao odličan ritern Berdiha.

Tako je Rafa od potpunog sloma, kroz taj jedan poen, došao do trijumfa koji će mu sigurno podosta podići moral pred naredni meč sa Federerom. Kako je Federer servirao na turniru, može se reći da je Rafa favorit u tom meču, ali svaki njihov meč je druga priča. Podloga je ipak Rodžerova, mada Federer pamti sigurno izgubljeno finale pre par godina.

Što se Novak tiče, on za sada ipak treba da brine svoje brige. Meč protiv Hjuita mu je otkrio neke slabosti, ali i njegovim protivnicima što mu svakako neće pomoći sutra protiv Ferera ali i u polufinalu protiv Mareja. Zato, koliko će lak ili težak posao imati u naredna dva meča, dosta zavisi od prvog seta i koliko će Novak svojim protivnicima staviti do znanja da se ništa nije promenilo kada je on u pitanju. U svakom slučaju, završnica je i nema više kalkulacija, već sve najbolje od prvog udarca.