Rafa ponovo bolji

Odavno Federer nije osetio slalst pobede nad Rafaelom Nadalom, kada su gren slemovi u pitanju. To je svakako uticalo na njegovu današnju igru protiv večitog rivala, pa zato i nije mogao da očekuje ništa više od poraza, 7-6(5) 2-6 6-7(5) 4-6.

Trebalo je da Federer ubedljivije izgubi ovaj meč, a razlog što se to nije desilo je obostrana igra sa puno respekta u većem delu meča a pogotovu u prvom setu. Rafa je počeo slabije meč, pa je Federer prvi došao do prednosti od 4-1. Kako će se dešavati i u naredna dva seta, tu prednost gubi, ali ga nekako osvaja u taj brejku, koji su obojica tenisera odigrala slabo.

Federer pravi brejk i na početku drugog seta ali ga odmah gubi. Malo neshvatljivo za Rodžera, ali zbog grešaka koje se ređaju, on vrlo brzo doživljava još jedan brejk a posle pauze zbog vatrometa i treći, pa Rafa ubedljivo dobija drugi set. Nadalova igra u tom periodu meča je nešto sigurnija nego u prvom setu, ali je Federer uglavnom sam kriv za ono što se dogodilo.

U trećem setu slična priča, ali je Federer ipak nekako došao do taj brejka. Rafa dobar u odbrani, povremeno sevne po koji forhend ili neki pasing šot tri metra iza osnovne linije, ali uglavnom je Federer taj koji dobija i gubi poene. Greške iz forhenda se ređaju u serijama, bekend je tek tu da se kaže da ga ima. Ritern iz bekenda gotovo da ne postoji, pa je pravo čudo kako je Rodžer došao do brejka u tom trećem setu. Razlog je u nešto slabijoj Nadalovoj igri u tim trenucima i ponekom dobrom poenu, tek da nas Federer podseti ko je na terenu.

Naravno, odmah gubi brejk i nekako se provlači, spašavajući brejk lopte, do taj brejka. Bilo je jasno da takav Federer nema šanse u taj brejku. Greškama stiže do 2-6, a onda pokazuje kako je to moglo da izgleda, jer odigrava tri sjajna poena. Ipak, Rafa dobrim servisom i forhendom, stiže do seta.

U četvrtom, posle početnih problema koje je Federer imao u prva dva uvodna gema, gledamo mnogo bolju igru Švajcarca ali i sve bolju igru Nadala, što konačno donosi tenis na očekivanom nivou. Na Federerovu žalost, Rafa baš kao protiv Berdiha, igra najbolje na kraju. Iako je Federer sjajnom igrom imao brejk lopte u 9. gemu, nije ih realizovao. Jednu, zahvaljujući svojoj greški, mada je imao slobodnu dijagonalu za viner, a kasnije zahvaljujući Rafinim forhendima.

To je bilo sve što smo od Federera videli do kraja meča. U sledećem gemu stara priča i raspoloženi Nadal sigurno dolazi do pobede. Rafa je tako pokazao da se polako vraća, fizički i mentalno u njegovo najbolje izdanje. To svakako treba da zabrine Novaka ili Mareja. Doduše, da je danas bio neko raspoloženiji od Federera, pitanje kako bi se meč završio, a Nadalu ni dobra forma nije pomagala prošle godine. Ipak, Nadal opasno preti i bilo koji od dvojice da prođe, moraće da odigra najbolje što zna ako misli da ga pobedi.