Prvo finale za Novaka!

Eto i to se desilo. Teško je objasniti kako, tačnije, zašto je sve završeno tako brzo, za nešto više o dva sata igre, ali Novak se konačno plasirao u finale Roland Garosa i prvi put će se boriti za titulu, koja znači i sva četiri GS u nizu….zvuči neverovatno.

Pisac ovih redova je istakao hladnu glavu, kao važan i najveći faktor u današnjem meču. Obojica tenisera su imali svoje razloge da osete pritisak važnosti meča, obojica tenisera su pokazivali znakove slabosti u prethodnim mečevima na RG i trebalo je pokazati ko je jači i veći u ovom trenutku. Nadali smo se da će to biti Novak, na to su mnoge stvari ukazivale pre meča i to se na kraju pokazalo kao tačno. Novak se vratio posle 2-3 u prvom setu, ekspresno, vratio se i posle 0-3 i dva brejka za Federera u drugom, pa onda dozvolio još jedan brejk i servis Švajcarca za set.

Ništa to nije pomoglo Federeru. U ovom nervoznom meču, Novakov ritern je bio verovatno presudan. Federer je pokušavao razne kombinacije, ali očigledno nije bio dosledan, tačnije nijednu od tih nije mogao da isprati a da naudi Đokoviću. Turbo agresiju sa početka meča, Novak je smirio pre svega riternom, a onda dubokim i agresivno plasiranim udarcima na osnovnu liniju. Tada je Federerova agresija dobila oblik nekontrolisanih udaraca i tako je okrenut prvi set.

Drugi set je vraćen pre svega zahvaljujući jednom, nalik Federerovom gemu, kada je Novak posle dva brejka manjka na 0-3, riternirao i potezao iz drugog udarca tako, da se i sam Federer iznenadio. To je odmah unelo neizvesnost u drugi set, i posle par uzbudljivih gemova, gde je Novak mogao da ponovo dođe u dva brejka manjka, ali je uspeo da napravi čak tri brejka, došlo se do trećeg, gde je ipak sve bilo stvar rutine.

Federer je jednostavno bio slab, preslab da se suprostavi Novaku i nekako je simbolično i pomirljivo, možda ovaj put i definitivno, propustio priliku za još koju nedelju na vrhu ATP liste ili još koji GS. Novakovi mečevi u pet setova, pobede nad Federerom u poslednje dve godine, su došle na naplatu, možda u najvažnijem trenutku. Novaku je ostao još samo jedan meč do besmrtnosti. Velika reč, svakako, ali je to i jedina prava, u ovom trenutku.

Pobeda bi ga izdigla na izvestan način od svih najboljih do sada, po mnogim kriterijumima. Ali do te pobede treba doći i naizgled je to nemoguća misija. Ipak, Novak može, ako bude umeo, da uđe u taj meč sa mnogo manje pritiska nego u ovo polufinale. Glavni Novakov problem je svakako taj niz od četiri GS i naravno Nadal, koji deluje nepobedivo. O tome prekosutra…