Prvo finale Šangaja za Novaka

Šangaj je bio jedini turnir iz Masters serije u čijem finalu Novak Đoković nije igrao, do danas. Sigurnom igrom i desetom pobedom nad Tomašom Berdihom, Novak je postigao i taj uspeh, 6-3 6-4.

Meč je pretio da postane jedan od Novakovih najboljih protiv češkog najboljeg tenisera. Novak je do sada uglavnom pobeđivao Tomaša, ali su to retko bile velike igre, već taktički mečevi gde je maksimalno rabio sve slabosti protivnika, njegovo kretanje i slabu glavu.

Ovoga puta, sve je drugačije počelo. Novak kreće silovito, kako iz servisa tako iz riterna, dok je sa osnovne linije bio dominantan. Rezultat je brzo vođstvo od 5-1 i odnos u vinerima 10-1 za srpskog tenisera. Treba dodati da Berdih nije uopšte loše servirao ali je, za nijansu, bio stegnutiji nego što inače ume, verovatno se plašeći greške ako pusti ruku i raspali loptu iz sve snage.

Verovatno bi sada pisali hvalospeve o Novakovoj igri da nije bilo tog sedmog gema u kojem je ispustio jedan brejk prednosti i dozvolio protivniku da orniji i razigraniji uđe u nastavak meča. Sve je i u tom gemu izgledalo odlično ali, između dva sjajno izgrađena poena, umetnule su se i dve greške. Novak kao da je počeo da razmišlja kako da osvoji poen na drugačiji način. Prvo je insajd-aut  forhend izbacio napolje, mada je igrao iz terena a protivnik je bio u tom uglu, pa je paralela bila otvoreno i jednostavnije rešenje. Onda je odigrao drop šot, kada je već savlada Berdiha i mogao je da izabere bilo koji udarac za realizaciju, a drop nije igrao ceo set, tako da nije imao pravi osećaj za njega. Na kraju, stvorivši sebi određenu nesigurnost tim greškama, napravio je duplu grešku na set loptu.

Na brejk lopti je pokazao zašto volej ipak nije njegov omiljeni udarac. Odigrao je nekoliko neverovatnih i preciznih teških voleja tokom seta, ali je najlakši promašio i tako zakomplikovao meč. Sve se srećno i spretno završilo jer je u popravnom, na 5-3, spasao prvo 00-30, a onda i brejk loptu i tako priveo set kraju.

U drugom setu Novak nije imao takvih padova u igri, a da je bilo malo koncetracije mogao je i ubedljivije da se završi. Glavna zvezda drugog seta je ipak Tomaš Berdih koji je, nepotrebnim raspravama sa sudijom, uneo nemir i u sebe, nešto manje u Novaka. Novak je možda podlegao toj atmosferi, na 4-2, kada je gotovo uspeo da servira svoj specijalitet, brejk posle 40-00 za protivnika. Na loptu za đus, posle Novakovog riterna, sudija uzvikuje aut ali Berdih to ne čuje. Kreće da se buni ali kada mu sudija skreće pažnju da je poen njegov, sledi Novakov čelindž koji pokazuje da je lopta dobra. Berdih onda traži ponavljanje poena, žaleći se da ga je sudija omeo u udarcu, isti onaj koji minut pre nije čuo!

To je malo iznerviralo Novaka pa je napravio nekoliko lakih grešaka iz riterna. Inače Berdihova rasprava sa sudijom počinje u trećem gemu. Na 30 oba, Novak traži čelindž posle dosuđenog asa, ali je pri tom prišao mestu gde je lopta pala i pitao sudiju da li je to trag. U ponovljenom poenu, Novak pogađa neverovatnu pasing paralelu iz bekend slajsa, posle koje Berdih sa istom zadrškom traži proveru, a kada se uverava da je sudija u pravu, kreće prigovor na prethodno odobreni čelindž za Novaka.

Novak je osvojio sledeći poen i napravio odlučujući brejk, 2-1. U celom drugom setu, Novak nije dozvolio protivniku da ga ugrozi na servis, pa je sve nekako rutinski privedeno kraju. Novak će se tako sutra boriti za svoju treću masters  titulu sezone u svom šestom masters finalu, a protivnik će mu biti Marej.