Promene u WTA kalendaru za 2015.

Sezona trave će umesto četiri nedelje trajati pet nedelja, na tenisku mapu ponovo se vraća turnir u Antverpenu, dok će Kina dobiti još jedan WTA turnir. Pročitajte promene u WTA kalendaru za 2015. godinu!

Nakon Rolan Garosa teniserke će umesto dve nedelje prprema imati nedelju dana duže (tri nedelje) da se spreme za Vimbldon. Sezona trave kreće sa turnirima u Hertogenbošu i Notingemu koji se igraju odmah nakon Rolan Garosa, tj. startuju 08. juna. Zatim slede turniri iz serije Premijer, prvo Birmingem 15. juna, a onda i Istborn 22. juna. Sigurno je da će ove izmene odgovarati najboljim teniserkama koje će igrati neke od ovih turnira.

Jedna od promena u WTA kalendaru jeste ta što se nedelju dana nakon Australijan opena više neće igrati WTA turnir u Parizu, već se na scenu vraća turnir u Antverpenu na čelu sa Kim Klajsters kao direktorom. Turnir u Belgiji igraće se ponovo posle sedam godina i biće Premijer kategorije. Organizatori su uspeli da privuku i top 10 teniserke, pa će u Belgiji igrati Bušar, Kerber i Cibulkova.

middle-eastern-swing1

Došlo je i do promena u rasporedu odigravanja pojedinih turnira. Tako će se turniri u Dohi i Akapulku igrati iste nedelje, baš kao i turniri u Katovicama i Čarlstonu koji će se igrati odmah nakon Majamija. Turnir u brazilskom Florianapolisu će umesto februara biti igran u julu iste nedelje kada i WTA turnir u Bakuu. Osaka će dočekati najbolje igračice u septembru, nedelju dana nakon US-opena, dok su za istu nedelju zakazani turniri u Vuhanu i Taškentu.

Turniri u Oeirasu i Nirnbergu neće se igrati u 2015. godini, jer su izgubili status WTA turnira. Turnir u Portugalu je održavan 16 godina, a među šampionkama bile su Karla Suarez Navaro, Anke Huber i Marija Kiriljenko. WTA Nirnberg bio je u kalendaru samo dve sezone (2013. i 2014.) sa svojim pobednicama Simonom Halep i Eženi Bušar, koje su na ovom turniru osvojele prve WTA titule.

Veliki uspeh češkog tenisa doveo je do toga da u kalendar bude dodat i WTA turnir u Pragu. To je bio logičan korak, jer je jak ITF turnir u Pragu neretko privlačio i najveće češke teniske zvezde, od Kvitove i Šafaržove, do Zakopalove. Turnir će biti iz Internacionalne serije, a biće održan poslednje nedelje aprila, uz Marakeš.

I na kraju, umesto turnira šampionki koji se igrao u Sofiji igraće se turnir novog formata u Džuhaju. Nagradni fond turnira biće 2,15 miliona dolara. Tako Kina dobija još jedan u nizu WTA turnira i polako preuzima primat u svetskom tenisu.