Promene na WTA i ATP turu

Po ko zna koji put, Ženska Teniska Asocijacija (WTA) uvešće promene  u svoj kalendar.  Praktično, skoro svake godine, WTA menja turnire, njihovu kategoriju, vreme održavanja, podlogu na koji se igra itd.

Vodeći se nekom svojim, za ljubitelje tenisa nelogičnom logikom, turnire sa dugom istorijom ukidaju, premeštaju, a otvaraju tuce novih, na mestima gde, umesto priliva gledalaca, priliv je jedino finansijske prirode.

Sa druge strane, i Muška Teniska Asocijacija (ATP) svoje  promene uvodi za nijansu  planiranije i smislenije.

638423-atpwta

Prve promene dešavaju se već u februaru. Turnir u  Memfisu, Internacional kategorije na WTA, a ATP500 na ATP, biće zamenjen novim turnirom u Rio De Žaneiru,tj.  biće ukinut na WTA, a unazađen u ATP250 kategoriju na ATP, te će Rio biti Internacional, odnosno atp500, a podloga će biti šljaka.

Turnir u Akapulku, verovatno baš iz razloga konkurencije sa Riom, preći će na tvrdu podlogu, baš kao i turnir u Katovicama.

Bogota i Kuala Lampur više neće  biti u februaru na WTA kalendaru, već u aprilu, a uz Monterej i Katovice, Kuala Lumpur biće treći turnir koji se održava na tvrdoj podlozi, a u sred je  sezone evropske šljake. A uz Bogotu i Monterej, treći neevropski turnir u sred pomenute sezone, iako je prelaz na turnire iz Australazije ka Južnoj Americi do sada bio u februaru.

Zatim, WTA turnir u Briselu biće unazađen u Internacional Kategoriju, a turnir u Birmingemu postaće Premijer, te će sada biti dva pripremna Premijer turnira pred Vimbldon.

Što se letnje turneje tiče, WTA Palermo će biti ukinut, a umesto njega ponovo će biti turnir u Istanbulu, koji je bio ukinut pre nekoliko godina.
WTA Karlsbad će takođe biti ukinut, a Nju Hejven unazađen u Internacional kategoriju.

Velike promene desiće se i tokom azijske sezone. Na WTA novi turnir internacional kategorije  u  Hong Kongu biće održan, dok će na ATP  novi turnir u Šendženu, slične, ATP250 kategorije,  zameniti ATP Bangkok.

WTA Turnir u Tokiju biće unazađen u  Premijer kategoriju, a mesto Premijer 5 turnira preuzeće novi turnir u Vuhanu, u Kini.

I za kraj, Fed kup će se održavati nedelju dana kasnije, kako se ne bi poklapao sa Turnirom Šampionki. I Završni Šampionat u Londonu  će početi nedelju dana kasnie, kako bi teniseri imali više vremena za odmor nakon  Mastersa u Parizu.

Očigledna želja da se tržište proširi na Aziju, prvenstveno Kinu dovodi na WTA  potpuno prenatrpan raspored na jesen, dok su tokom godine mnogi turniri sa dužom istorijom ukinuti, te je kalendar  potpuno neujednačen.  Koliko će im sve to doneti dobrog, vdeće se.

Pored promena u kalendaru, WTA je, opet menjala bodovni sistem. Srećom, ovaj put je samo korigovala poene, kako bi više ličili an ATP sistem  a pobednici će i dalje dobijati isto, dok će ostaima biti umanjeni.

WTA KALENDAR

ATP KALENDAR