Pritisak

Gledajući Novakovo izdanje od pre dva dana prosto je nezamislivo da se radi o istom igraču. Ipak, promenjene objektivne okolnosti, učinili su da Novak postane nervozan i gotovo razdražljiv i da na kraju dovede u pitanje plasman u četvrtfinale. Ipak nije, 4-6 6-2 6-3.

Pritisak je očigledan razlog takvom Novakovom ponašanju tokom meča. Ušao je relativno mirno, a onda par grešaka zbog vetra koji je izbacio neke Novakove lopte u aut, neke je loše udario i krenula je negativna energija da kulja iz njega. Očigledno svestan imperativa dobrih rezultata, Novak je našao novog krivca za svoje greške – vetar.  Realno, vetar jeste u mnogome menjao taktiku i način igre kod oba igrača. Na centalnom terenu kao da ima najviše uticaja, kao da je neko otvorio vrata i prozor i napravio promaju. Ipak, Monaku je to mnogo manje smetalo, tačnije posle dva-tri gema ušao je u ritam i pored nbormalnih grešaka za takve uslove, igrao je jako dobro i pre svega sigurno.

Novak je lako prepustio brejk u četvrtom gemu Monaku, a onda smo gledali njegovu borbu sa sobom i uslovima, sve do 1-2 i brejk za Monaka u drugom setu. Novak je doduše našao kakav- takva ritam, ali je opet imao problema da sačuva svoj servis na 3-5. U sledećem gemu Monako se prvi put suočava sa pritiskom. Uz par grešaka i nešto bolju Novakovu igru, stiže Novak do prve brejk lopte. Slab ritern na drugi servis, mu ne dozvoljava ozbiljniju igru u tom poenu, a onda opet Novak olakšava posao Monaku da osvoji set, što rezultuje slomljenim reketom na način, na kojem bi mu zavideli Safin i Bagdatis zajedno.

Drugi set je počeo naizgled na bolji način, ali sve do trećeg gema kada Monako ni kriv ni dužan , dobija gem na poklon. Verovatno nije bilo Novakovog navijača kojem u glavi nije bio scenario iz četvrtfinala Madrida, ali da tako ne bude potrudio se Monako.

Realno, Novak može da se zahvali Argentincu, što drugi set nije dobio drugačiji ishod. Očigledno da je Monako ponovo osetio da može da pobedi a time i odgovornost. Uz to se umešala lošija strana, na kojoj i vetar i sunce biju u lice, pa je Monako svojim greškama pomogao Novaku da odmah vrati brejk, a Novak je to iskoristio da vrati svoju igru, ritam i mir, potreban da dobije meč.

Bez obzira na Monakov povratak u trećem setu, bilo je jasno da Novak neće praviti grške kakve je pravio u prvom setu, i uz jedan kritičan trenutak, u sedmom gemu trećeg seta, sigurnijom igrom na svoj servis, dočekao je svoju šansu. Na pravoj strani i u pravom trenutku, na 4-3 i servis protivnika. Ostalo je bilo rutina.

Novak će u sledećem meču čekati težak, možda i teži protivnik(Conga ili Del Potro), ali je u ovom dannšnjem prošao neke teške momente, koji će mu možda pomoći da bolje reši neke buduće objektivne i subjektivne probleme, Može Novak to sigurno, jer inače ne bi bio najbolji na svetu.