Princeza svetskog tenisa

Bila je još devojčica kada smo je preko TV ekrana gledali kako pobeđuje i one puno starije od nje, a posebno onu, tada svima mrsku, Štefi Graf. Nije imala ni punih 18 godina kada je postigla neke od najvećih rezultata u svojoj karijeri.

Monika Seleš (mađ. Szeles Mónika, engl. Monica Seles) rođena je 2. decembra 1973 u Novom Sadu, SFRJ. Jugoslovenka mađarskog porekla, a kasnije i američka profesionalna teniserka, imala je trnovitu stazu uspeha. U godinama svoje dominacije bila je i najbolja teniserka sveta. Nakon završetka karijere primljena je u Kuću slavnih svetskog tenisa.

monika seles

Mala Mo, kako su je prozvali novinari, za vreme svoje karijere osvojila je 9 grend slem turnira. Najmlađa je teniserka koja je osvojila Rolan Garos. Bila je dominantna 1991. i 1992. godine, ali se trenutno morala povući iz tenisa 1993. zbog povrede koju je dobila kada je ubodena nožem od strane gledaoca iz publike. Tenisu se vratila 1995. godine, ali nije uspela doći do uspeha kojeg je imala početkom 1990-tih.

Tenisom se počela baviti od šeste godine. Prvi trener joj je bio otac Karolj (mađ. Károly). Svoj prvi turnir je osvojila sa devet godina, iako se tada nije puno razumela u način bodovanja u tenisu, pa tokom meča nije znala ko vodi u igri. U momentu kada joj je to bilo najpotrebnije, svoj teniski teren joj je stavio na raspolaganje Đorđe Balašević, čime je znatno doprineo njenom teniskom razvoju.

monika seles 2

Godine 1985, sa samo 11 godina, osvojila je prestižni turnir Orandž boul u Majamiju, SAD. Pritom ju je zapazio poznati teniski trener Nik Boletijeri. Sledeće godine, porodica Seleš se seli iz Jugoslavije u SAD, gde Monika kreće u tenisku akademiju Nika Boleterija, u kojoj je trenirala dve godine.

Profesionaln tenis je počela da igra 1988, sa 14 godina. U maju naredne godine je osvojila turnir u Hjustonu pobedivši Kris Evert u finalu. Mesec dana kasnije, Selešova je stigla do polufinala Otvorenog prvenstva Francuske, kada je izgubila od tadašnje najbolje teniserke, Štefi Graf. Monika je svoju prvu sezonu završila na mestu broj 6 na VTA listi.

Sa jakim forhendom i bekhendom, kao i jakim riternom, Selešova je po mnogima prva “power player” teniserka u ženskom tenisu. Takođe je poznata po glasnom stenjanju prilikom udara lopte, pa su se neke teniserke žalile na glasnoću, a sudije su je upozoravale da bude malo tiša.

Njen prvi gren slem turnir bio je Otvoreno prvenstvo Francuske 1990, gde se u finalu suočila sa Štefi Graf. Selešova je spasila 4 vezane set lopte u taj-brejku prvog seta, koji je osvojila sa 8-6, i uspela da dobije meč u dva seta (7-6, 6-4). Osvojivši turnir, postala je najmlađa teniserka koja je osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske sa samo 16 i po godina.

monika seles 3

Godine 1991. Selešova je imala dominantan položaj u ženskom tenisu. Sezonu je počela pobedom na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, pobedivši Janu Novotnu u finalu. Dva meseca kasnije, 11. marta, preuzela je mesto broj 1 na VTA listi od Štefi Graf. Uspešno je odbranila titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske, pobedivši tada najmlađu takmičarku Aranču Sančez Vikario u finalu. Posle Francuske nije igrala na Vimbldonu, kada je pauzirala šest nedelja zbog istegnuća lista na donjem delu noge. Posle pauze se pojavila na Otvorenom prvenstvu Amerike gde je pobedila Martinu Navratilovu u finalu, učvršćujući svoje mesto prve teniserke sveta. Iste godine je sa Goranom Prpićem osvojila Hopman kup za Jugoslaviju.

Sledeća, 1992. godina je takođe protekla dominacijom Selešove u ženskom tenisu. Uspešno je odbranila gren slem turnire u Australiji, Francuskoj i Americi. Do finala na Vimbldonu je došla, ali nije mogla prekinuti dominaciju Štefi Graf na travnatim terenima, izgubivši 6:2, 6:1. U periodu od januara 1991. do februara 1993, Selešova je osvojila 22 turnira i došla do 33 finala od 34 turnira u kojima je igrala. U tom periodu je imala 159 pobeda i samo 12 poraza (92,9% pobeda), uključujući i 55/1 na gren slem turnirima.

Ipak, sve će se promeniti u incidentu koji je šokirao svet tenisa 30. aprila 1993. U četvrtfinalu, u meču između Seleš i Magdalene Malejeve, na turniru u Hamburgu, 38-godišnji gledalac, Ginter Parhe, opsesivni obožavalac Štefi Graf, nožem je gađao Moniku Seleš u kičmu, između lopatica. Ubrzo je odvedena u bolnicu. Fizički, Monika se oporavila za nekoliko nedelja, ali napad je ostavio veće, psihološke posledice.

monika seles 4

Za vreme odsustva, Seleš je postala državljanka Sjedinjenih Američkih Država 17. maja 1994. godine. Selešova se vratila u profesionalni tenis u avgustu 1995. i osvojila prvi povratnički turnir, Otvoreno prvenstvo Kanade. Mnogi su mislili da će se moći vratiti dominaciju u tenisu, kakvu je imala na početku svoje profesionalne karijere. U januaru 1996, Selešova je još jednom osvojila Otvoreno prvenstvo Australije, a to joj je bila i zadnja gren slem titula.

Sa američkim timom osvaja Fed kup 1996. i 2000. godine. Takođe je osvojila bronzu na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Osvojivši 53 turnira do 2003, Selešova je morala da napusti profesionalni tenis zbog povrede noge. Ostaće upamćena i kao jedna od najvećih igračica „ključnih poena“, jer je imala izuzetnu psihičku snagu u najtežim situacijama na terenu. U jednom intervjuu je izjavila „da joj je brat dok je bila mala stalno govorio da je svaki poen važan“ tako da kasnije nije imala tremu kod važnih poena već se za svaki borila skoro isto.

monika seles 5

Monika Seleš trenutno živi u Sarasoti na Floridi. Trenutno se bavi humanitarnim radom i pomaže mnoga udruženja za zaštitu životinja. Od 2009. Selešova je u vezi sa američkim biznismenom 73-godišnjim Tomom Golisanom sa kojim se i verila u junu ove godine. Njena autobiografska knjiga je izdata 2009. u SAD-u, a u Srbiji 2012.