Preokret Ane za polufinale

Ana Ivanović se teškom mukom i uz preokret plasirala u polufinale WTA turnira u Brizbejnu posle skoro dva časa igre na centralnom terenu. Protivnica je bila Estonka Kaja Kanepi, i ona je poražena sa 4-6 6-4 6-3. Ovo je prvi preokret Ivanovićeve još od drugog kola Štutgarta prošle godine.

2015 Brisbane International - Day 4

Nakon početka prvog seta uopšte nije bilo prostora za optimizam. Ana je uvodni servis gem izgubila posle 3 vezane gem lopte, a tada je sve krenula na stranu Estonke, koja je ubrzo servirala za set pri rezultatu 5-0. Imala je Kaja i set loptu, na koju je odservirala duplu, i Ana je na kraju iščupala ovaj gem. Ovde je krenuo put ka povratku za Srpkinju, koja osvaja četiri gema u nizu, pre svega sjajnom igrom i stabilnošću sa osnovne linije. Imala je šansu i da izjednači na 5-5, ali je Kanepi na petu set loptu dočekala pogrešnu odluku Ivanovićeve, koja je na jedan bekhend slajs po paraleli zatražila čelendž, i pogrešila. To je automatski donelo set njenoj protivnici, ali momentum je i dalje bio na njenoj strani.

Drugi set je bio prepun brejkova, ali ga je Ana osvojila. Prvo je povela 2-0, pa je Kaja vratila brejk, pa je Ana povela ponovo 4-1, i ponovo Kaja vraća brejk ali uzima i svoj servis. Ivanovićeva ponovo oduzima servis, samo da bi joj Kaja uzvratila istom merom. I naravno, set je okončan brejkom tako što je Kanepi na set loptu načinila duplu servis grešku.

Treći set je bio čista formalnost. Ana je zaigrala mnogo bolje, pogađala je vinere sa forhendom, i ni u jednom trenutku se nije dovelo u pitanje ko će osvojiti treći set i ujedno i odneti pobedu. Bio joj je dovoljan samo jedan brejk za plasman u polufinale.

ivanovic brisbane 1 Ana Ivanovic

Ana je meč završila sa 42 vinera i 26 neiznuđenih grešaka, a protivnica u polufinalu će joj biti Varvara Lepčenko, sa kojom se sastala samo jednom, u Pekingu pre dve godine, kada je u spektakularnom preokretu od 4-6 3-5 i dve meč lopte za njenu protivnicu došla do 4-6 7-5 6-1.

Plasmanom u polufinalje  zaradila je 185 poena, ali joj je 16. rezultat četvrtfinale Stenforda, te dobija samo 85 poena za WTA listu. Bodovi iz Oklanda su joj oduzeti u ponedeljak, zbog pomeranja kalendara za jednu nedelju napred u odnosu na prošlu godinu.