Povlači se kraljica tenisa

London Paralympics Tennis    Holanđanka Ester Ferher, koja se takmiči u tenisu u kolicima, odlučila je da se povuče iz tenisa.

31-godišnja Holanđanka je osvojila četiri zlata u singlu i tri u dublu na Paraolimpijskim igrama, nije doživela poraz od 2003. godine, a od tada je zabeležila 470 pobeda na 120 turnira i svojim protivnicima je prepustila samo 18 setova. Karijeru je završila sa skorom od 700 pobeda i samo 25 poraza.

Ferherova je slavila na svakom Gren slemu na kojem je učestvovala u singlu i osvojila je 21 titulu, dok u konkurenciji dublova ima dve više. Zanimljivo je da od 2004. do 2006. godine nije izgubila nijedan set.

Poslednja teniserka koja je slavila protiv Ferher je Austrlijanka Danijela Di Toro. Meč je igran u Sidneju. e

Od početka karijere, 1999. godine, Ferher je osvojila ukupno 42 gren slema i 22 finalna mastersa (ukupno, u singlu i dublu). Od 2002. je na gren slemovima ukupno izgubila četiri meča, tri u finalima i jedno polufinale, dok u singlu nije poražena.

Devojka koja je u 8. godini obolela od paraplegije i tokom rehabilitacije naučila da igra odbojku,košarku i tenis! Uz ovaj neverovatan podatak da je neporažena od 2003.,zadivljujuće je i da se pre nego sto se opredelila za tenis igrala košarku i da ima zlato sa reprenzetacijiom Holandije na EP 1997. Veoma pozitivna i šarmantna devojka koja zaista zaslužuje svako divljenje i poštovanje i od koje se može naučiti da ništa u životu nije nemoguće, ako imaš čvrstu veru i posvećenost tome čime se baviš!

Ester Ferher je neverovatan ambasador, ne samo za tenis, već za sportiste sa invaliditetom“, rekao je prvi čovek ITF Frančesko Riči Biti, „Ona je inspiracija za mnoge, a tenis za ljude u kolicima joj duguje veliku zahvalnost za sve“.

Volim ovaj sport više od ostalih. Jeste da sam se dosta žrtvovala, ali uživam“, rekla je Ferherova prošle godine kada je upitana odakle joj motivacija da i dalje igra, „Moja glavna motivacija je smisao ovog sporta, jednostavno, volim ga, volim treninge, ali i činjenica da u nekim stvarima i dalje mogu da napredujem“.