Posle kiše

Iako je izgubio poslednja dva poena iz prvog seta, čime je Fonjini došao do prednosti u setovima, Novaka je ipak ogrejalo Londonsko sunce posle pauze i takva je bila njegova igra. Sve se jasno vidi i po rezultatu 6-7(7) 6-2 6-2.

Meč je inače imao dva dela i oba su došla posle kiše. Meč je kasnio oko tri sata zbog kiše zbog koje se igralo samo na centralnom terenu, da bi onda pljusak prekinuo prvi set u najdramatičnijem trenutku, pri rezultatu 7-7 u taj brejku. Drame uopšte ne bi bilo, da je Novak iskoristio neku od set lopti, koje je imao u različitim periodima početnog seta.

Prvu je imao pri rezultatu 5-3, baš kada je napravio, činilo se odlučujući brejk i došao do servisa za rutinski dobijen set. Tako nešto se nije očekivalo, jer bez obzira na puno grešaka i očigledne nervoze, Novak nije imao problema na servisu. Servis je jako dobro funkcionisao u većem delu meča, a kako se meč bližio kraju bio je sve bolji. Dakle, nije problem bio u servisu, mada je Fonjini uspeo da vrati par prvih i uđe u poen, već u forhendu, koji je leteo uglavnom van terena a Novak ga je baš forsirao.

Taj brejk je bio posebna priča. Prvi put smo imali prilike da gledamo kišobrane u publici i igrače na terenu na travnatoj podlozi. Kiša očigledno nije bila jaka, a ni teniseri se nisu bunili. Izgleda da su svi želeli da iskoriste svoju priliku da pre izvesnog prekida, steknu prednost, dok su sudija i organizatori to hteli da im dozvole. Ali kiša im to nije dozvolila. I Novak i Fonjini su bili sigurni na servisu a svoje set lopte, nisu po jednom iskoristila obojica tenisera, kada je pljusak konačno prekinuo meč na 7-7.

Na nastavak se čekalo opet oko tri sata. Fonjini je uspeo da osvoji svoj servis a onda i da napravi odlučujući mini brejk za set. Novak je ipak igrao mirnije u nastavku. Osim problema sa klizanjem, koji su imali obojica tenisera, mada Novak više, prestale su greške iz forhenda i uopšte, Novak je u drugom i trećem setu sakupio svega 6 grešaka(1 u trećem), dok je u prvom imao čak 17.

Krenuo je i ritern, koji je malo zakazao u nervoznom taj brejku, i sve je brzo došlo na svoje. U dva gotovo identična seta, Novak pravi brejk na 1-1 a drugi na 4-2 zaista ubedljivo završava posao. Posebno je bio ubedljiv u trećem setu, kada je Italijanu dao samo dva poena na svoj servis.

Novakov sledeći protivnik biće pobednik meča, Rodik – Klizan. Očekuje se da će to biti Rodik i očekuje se daleko teži posao za Novaka. Brine Novakovo kretanje, tačnije klizanje na vimbldonskoj travi, ali to je problem sa kojim se nose i ostali teniseri, pa i Rodik. Dobro je da servis i ritern funkcionišu, i sasvim je jasno da je Novak potencijalno sam sebi veći problem, nego sam protivnik. Valjda će sva nervoza i pritisak ostati u onom nesrećnom prvom setu i da ćemo dalje gledati Novakak koji više uživa u igri.