Poraz posle seta fore

Ono što je prošle godine bilo nesalomivo kod Novaka, ove godine je krhko – psiha. Nikada uplašeniji i stegnutiji, kada su mečevi protiv Federera u pitanju, a posledica toga je izgubljen set sa nulom. Iako je u drugom setu sve bilo mnogo bolje, a bilo je prilike da se propušteno ispravi, sve je ipak završeno u dva seta, 0-6 6-7(7).

Respekt koji Novak ima prema Rodžeru Federeru je očigledno nešto što ni desetine pobeda i osvojenih titula neće moći da izbrišu. Neverovatno je kako je Novak loše ušao u meč, dozvolio Federeru brejk na startu meča, a onda poptuno nestao sa terena. Veliki broj duplih, puno grešaka iz igre i noge kao od olova, “krasile” su Novaka u tom delu igre. Federer je to osetio, pa je zaplesao po terenu, igrao maksimalno agresivno i koristio svaku priliku, koaj mu se ukazala.

Za dvadeset minuta sve je bilo gotovo. Nije se nazirao način kako će se Novak vratiti u meč. Ipak, kako je Novak stabilizovao svoju igru, tako je i Federer počeo da oseća pritisak, pa smo gledali ravnopravan drugi set, gde je Novak imao svoje prilke da još pritisne Federera. Nije bilo dovoljno agresivnosti i koncetracije za tako nešto, ali toga je najviše nedostajalo u taj brejku, u kojem je bilo preokreta, propuštenih set i meč lopti, ali koji je na kraju otišao na stranu Švajcarca.

Prvi i poslednji poen, Federer je dobio odličnim riternom. Novak je u većini tog dela igre servirao snažno na bekend Federera. To je bio sigurnija varijanta servisa, kojom je verovatno želeo da izbegne drugi servis. Federer je dosta uspešno izlazio na kraj sa takvim servisom, dobro ga blokirao, što mu je u prvom poenu donelo inicijativu a u poslednjem praktično zicer za odlučujući poen.

Između ta dva poena dešavale su se zanimljive stvari. Novak je sjajnim riternom, na 3-2, došao do izjednačenja, a onda konačno uspeo da probije Federera na mreži za brejk prednosti. Koliko je Novaku falilo koncetracije, govori i činjenica, da je na set loptu koju je imao na 7-6, Novak imao priliku za gotovo identičan pasing udarac iz terena, ali se on odlučio za lob, koji nije bio dovoljno dobar. Novak je pre toga izgubio brejk prednosti, jednom katastrofalnom greškom iz forhenda, kada je želeo da optereti Federerov bekend visokim spinom.

Kada se na to dodaju fantastična dva udarca iz forhenda, kojima je spasao prvu set loptu na 6-5, stiče se pravi utisak o oscilacijama koje je Novak imao večeras. Verovatno bi sve bilo drugačije, da je drugi set u stvari bio prvi, jer i pored snažnog ulaska u meč, Federer je takođe pokazivao određene slabosti, čim je Novak konsolidovao svoju igru.

Na Novakovu žalost, propuštena je još jedna prilika da se osvoji Sinsinati, pobedi Federer i stekne psihološka prednost pred USO. Novak je na žalost izgubio još jedan meč, koji je bilo važno da dobije, što je posle Melburna postala njegova najveća boljka. Igra je tu, a titula na USO može da izbriše sve. Samo, da li će Novak to moći?