Poraz posle pet meč lopti

Jelenina priča ove godine se nastavlja na isti način. Porazi u neizvesnim mečevima su postali pravilo, a često se dešava da u tim mečevima Jelena ima servis za meč, pa čak i meč lopte. Jedan od takvih je bio i ovaj, u prvom kolu Sinsinatija od Šuai Peng, 7-5 5-7 6-7(8).

Kineskinja je od Pekinga 2009. godine, postala još jedna u nizu teniserki sa kojom Jelena nikako ne ume da izađe na kraj. Do tog meča, Jelena je imala 6 pobeda protiv Peng a od tada je naređala tri poraza. Doduše, prošle godine, četvrtfinale  Sinsinatija, Jelena je prošla u polufinale, ali zato što Peng nije ni izašla na teren.

Taj, pomalo srećni prošlogodišnji rezultat je držao Jelenu u Top 20 i pored loših rezultata ove godine. Jelena je očigledno bila svesna šta bi joj rani poraz na ovom turniru značio i u meč je ušla rešena da nešto promeni. I to joj je umalo uspelo.

Jelena je uglavnom bila ta koja je kontrolisala igru, prva oduzimala servis protivnici i na kraju posle jednog takvog, stigla do servisa za prvi set, koji je uspešno realizovala. Isti scenario se umalo ponovio i u drugom setu. Praktično na isti način, razmena ranih brejkova, pa onda brejk u pravom trenutku i servis za set, Jelena je stigla do prilike da sve reši  u dva seta.

Ali, tu se javlja ovogodišnja Jelena. Gubi svoj servis sa nulom(!), da bi na sličan način izgubila sledeći i na kraju set. U trećem ista priča. Jelena prva pravi brejk i to dva puta, ali i gubi svoj servis. I onda dolazi taj brejk, koji verovatno najbolje oslikava mentalno stanje srpske teniserke. Jelena stiže do 6-3 ali propušta sve meč lopte. Uspeva da se izbori za još dve, da bi već kod prve za protivnicu, poklekla.

Svaki dalji komentar bi bio suvišan. Jelena je jasno u krizi, pre svega rezultata, a da li će je veliki pad na WTA listi pomoći da možda bez opterećenja da mora da ostane u Top 20, igra mirnije i rasterećenije, a samim tim i bolje, videćemo. Jeleni su svakako potrebne pobede, a da bi do njih stigla moraće češće da igra manje turnire,  samo je pitanje koliko ima volje za tim.

Posle poraza u prvom kolu, Jelenu očekuje pad na listi, od ponedeljka će biti negde oko 35. mesta, što joj je najlošiji plasman još od proleća 2006. Tada se Jelena izvukla iz krize, ali je bila i mlađa 6 godina. Držimo joj palčeve da to ipak i sada ponovi.