Poraz Lajovića posle pet setova

Dušan Lajović bio je nadomak preokreta u meču 1. kola protiv Ukrajinca Sergeja Stahovskog (ATP 719), ali je na kraju poražen u odlučujućem setu. Ukrajinac je slavio sa 6-3, 4-6, 6-4, 6-7, 6-4 posle 3 sata i 33 minuta velike borbe. U sledećem kolu Stahovski će igrati sa Davidom Fererom koje je posle četiri seta izbacio Tomaza Belučija.

Na startu meča Ukrajinac je imao dve brejk prilike koje je propustio, ali je već u trećem gemu ispravio grešku i napravio brejk za prednost 2-1. Dušan Lajović je od tog momenta delovao sigurnije na svoj servis, ali nije uspevao da nađe rešenje za Stahovskog koji novim brejkom osvaja prvi set 6-3. 

Srpski teniser je u drugom setu bio znatno agresivniji što se ispostavilo ispravno, jer je prvi došao do brejka i prenosti 4-2. U devetom gemu je na servisu Ukrajinca propustio dve set lopte, ali je to ispravio u sledećem gemu kada je iskoristio treću set loptu za poravnanje rezultata.

Treći set počeo je brejkom Lajovića koje je u najdužem gemu meča iskoristio tek šestu brejk loptu. Činilo se da naš teniser polako preuzima meč u svoje ruke, ali posle vraćenog brejka Sergeja Stahovskog meč je ponovo delovao neizvesno. Velika borba viđena je u završnici seta. Dušan je propustio brejk priliku u devetom gemu, što je Stahovski kaznio u sledećem oduzimanjem servisa i osvajanjem seta sa 6-4.

Kada je Ukrajinac u četvrtom setu poveo sa 3-0, a onda i 5-2 činilo se da će se meč završiti veoma brzo. Ipak, Lajović to nije dozvolio, jer je uspeo da vrati izgubljeni brejk i sigurnim servisima ušlo se u taj-brejk. Samopouzdanje je bilo na strani našeg tenisera koje rešava ovaj period meča u svoju korist rezultatom 7-3 i ponovo poravnava rezultat (2-2 u setovima).

U odlučujućem setu Lajović je delovao svežije i bolje, ali nikako nije uspevao da prelomi meč. Propuštenu šansu u četvrtom gemu kaznio je Stahovski u sedmom, novim brejkom. Srpski teniser je uspeo u narednom gemu da spasi dve meč lopte i da malo produži meč. Ipak, to je bilo sve jer je Ukrajinac sa nulom dobio sledeći gem i prošao u drugu rundu takmičenja.

Lajović će igrati i dubl na ovom turniru u paru sa Jen Hsun Luom iz Kineskog Tajpeha, a u prvom kolu za protivnike imaju Erliha i Hjuea.

Naredni turnir na kome će Dušan učestvovati biće ATP turnir u Ekvadoru od 2. februara, gde će igrati direktno u glavnom žrebu.