Poraz dobre Jelene

JelenaJankovic460Jelena Janković neće igrati u četvrtfinalu Štutgarta, a za to je pre svega kriva, njena protivnica Sabine Lisicki, koja je hrabrom i borbenom igrom, nošena publikom, pobedila posle dva teška seta, 7-6(3) 7-5.

Na kraju su samo četiri poena viška na strani Nemice, koja je možda odigrala najbolji meč u poslednje dve godine! Osim samog početka meča, Lisicki je bila ta koja je bila bliža pobedi a u oba seta je prva pravila brejkove i na kraju u oba je na 5-3, odnosno 5-4, servirala za osvajanje istog.

Jelena se ipak nije predavala, vraćala se, držala priključak, spašavala set lopte kojih je bilo u prvom čak pet, pre onih odlučujućih u taj brejku! Činilo se da će se to Jeleni vratiti, jer se čekao pad u igri njene protivnice, koja je sklona raspadu sistema, ali to se nije dogodilo.

Kako je odmicao prvi set, Sabine je igrala sve bolje, bolje se kretala, sve stizala nošena publikom u prepunoj hali, pa se moglo pomisliti da se radi o nekoj fudbalskoj utakmici a ne “običnom” teniskom meču.

Tri stvari su bile ključne za Jelenin poraz. Bolji servis protivnice, koja je imala 11 asova i gomilu neuzvraćenih servisa. Bolji, hrabriji i agresivniji ritern Nemice, koja je napravila 4 brejka, iako je Jelena ubacivala 80% prvog servisa!

Na kraju, mnoge dobijene poene Jelena je izgubila lošim rešenjima kada se činilo da je osvajanje istih samo stvar rutine. E tu je do izražaja došla borbenost Sabine, koja je posle par Jeleninih izlazaka na mrežu, neverovatnim pasing udarcima iz trka, unela nesigurnost kod Jelene,a kasnije  gubitkom snage i koncetracija dodatno pala, pa je Lisicki imala preveliki broj takozvanih “ukradenih” poena.

Na kraju, iako je utisak da je Jelena mogla bolje i više, ipak je ovo bio meč koji je teško mogla da dobije, čak i sa nekadašnjom igrom. Jednostavno, kada protivnica servira i udara tako snažno kao što je Lisicki činila sinoć, a uz to joj dosta toga polazi za rukom i ne greši puno, pa još nošena publikom postane brža i borbenija nego obično, Jelena nema odgovora na takvu igru.

Raduje ipak, odličan servis za Jelenine standarde, stabilizovan bekend, gotovo kao nekad, mentalno mnogo jača nego prošlih godina ali i dalje sa problematičnim forhendom, bar za tipove igračica kakva je Lisicki. Bitno je da Jelena ne padne posle ovakvog poraza!