Pobeda se računa

Dugo je meč pretio da bude jedan od najgorih na turniru, bar kada su Top 10 igrači u pitanju. Ipak, kako je drugi set odmicao, navijači su dobili malo dobrog tenisa a Novak svoje udarce za još jedno polufinale u Indijan Velsu, 6-3 6-4.

Prvi set je zaista bio tragičan. Ako se ne računaju asovi, Almagro i Novak nisu napravili nijedan direktan poen. Dobro, servis je jedan od razloga za to, jer je dosta poena završeno kao servis vineri, pogotovu kada je Novakov servis u pitanju, ali ipak je bilo previše grešaka i vrlo malo kvalitetnih udaraca. Od 3. do 5. gema rešavao se set. Novak je napravio brejk pomoću svog najmoćnijeg oružja, riterna, da bi olako tu prednost izgubio. Almagro mu se revanširao još gorim gemom, čime je set praktično bio rešen.

U drugom je bilo više neizvesnosti, ali i boljeg tenisa. Do sredine seta sve je bilo manje-više kao u prvom setu, a onda i Novak i Almagro kreću sa boljom igrom. Prvi je na testu Alamgro. Na 3-3, Novak je imao 4 brejk lopte, ali je samo u jednom poenu imao kakavu takvu šansu. Ostalo je Alamgro rešavao sjajnim servisima. Onda je Novak umalo napravio od gotovog veresiju. Imao je laganih 40-00, i verovatno već upisao sebi gem. Pasivan Novak dozvoljava Alamgru da vinerima doće do izjednačenja.

To kao da je bio znak Novaku da mora da podigne nivo igre ako želi da se sve završi u dva seta. Sa dva sjajna poena dolazi do gema a zatim pritiska Alamagra i ovoga puta iskorišćava prvu brejk loptu.

Da li spektakularni viner iz udarca koji mu je dosta muka zadavao i u današnjem meču, bekenda, a kojim je završio meč, najavljuje bolja Novakova izdanja u nastavku, teško je reći. Nije ni forhend danas bio siguran, ali izgleda da Novakov problem je manje u rukama a više u nogama. To se videlo i reakcijama samog Novaka tokom meča, ali je sve nekako proradilo tokom meča. Ono što je dobro i bolje u odnosu na prošli meč je činjenica da je Novak ipak dosta kvalitetnije odigrao završnicu drugog seta. To bi trebalo da je kvalitet najboljih igrača.

Ono što je Novaka danas fantastično služilo je servis. Da nije bilo servisa, pitanje je kuda bi ovaj meč otišao. Pogotovo su bili kvalitetni i precizni servisi u stranu, kik i slajs koji su izbacivali Almagra sa terena, i koji su ga izluđivali iako je znao da će Novak servirati baš tamo. Ritern je poslužio kada je to bilo najvažnije, mada ni on nije bio na očekivanom nivou. Voleje ne vredi ni pominjati. Nikada nisu bili njegov najbolji udarac, ali je neverovatno kolko ih Novak loše igra u Kaliforniji.

Slede Izner ili Simon, od kojih se samo Francuz može pohvaliti pobedom nad Novakom, još u njihovom prvom meču 2008. godine. Sledile su pobede za Novaka, njih šest, dok je Izner izgubio oba međusobna meča.  Meč će se igrati u subotu.