Pobeda posle sporog starta

1807247163513fd4faabd54331951166_size3Kada teniser kaže za meč koji je odigrao, da nije bio lep za gledanje, onda je to možda i najbolji opis onoga što se dešavalo u 3. kolu Indijan Velsa između Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova, koji je srpski teniser dobio sa 7-6(4), 6-1.

Kao da smo gledali nastavak drugog seta protiv Fonjinija i još gore od toga jer su vremenski uslovi bili nepovoljniji. Sreća, pa su ti uslovi uticali na obojicu, tako da je na kraju prvog seta Novak stao na 15 a Dimitrov na 18 uz po 8 vinera sa obe strane. Kako je izgledalo najbolje opisuje Novakova izjava:

“Počeo sam baš sporo, bio sam loš na startu meča, što nisam očekivao niti želeo. Nisam ništa posebno uradio kako bih se vratio u meč, on mi je dao šansu za povratak sa četiri duple greške (kada je servirao za set). Pokušao sam da odigram dobro, osvojio sam taj brejk i onda sam igrao kako treba u drugom setu“.

A tok prvog seta je vodio ka njegovom osvajanju od strane Dimitrova. Bugarin je sa dva asa počeo meč i niko ne bi pomislio da je moguće da se dogodi ono što se desilo na 5-3, kada je servirao za set. Pre toga je Novak, ničim izazvan, izbacio sve što se može u aut i mrežu i poklonio brejk u četvrtom gemu protivniku. Istom merom mu je uzvratio Dimitrov u pomenutom devetom, kada je uspeo da napravi čak 4 duple greške. To su bila jedina četiri poena, koje je Novak osvojio u tom gemu i verovatno najlakše napravljeni brejk u skorije vreme!

Ni to nije podiglo Novakovu igru u nekoj značajnijoj meri, ali je unelo dodatnu nesigurnost u igri Dimitrova, pa je u taj brejku sve igledalo da će biti brzo gotovo, jer je Novak poveo sa 5-0. Ipak nije, jer je Novak svojim greškama spao na jedan mini brejk, servirao na 6-4 i naravno dočekao grešku Dimitrova iz bekenda, koji mu je bio slabiji udarac u tom delu igre.

Tek kada je napravio brejk u drugom setu i poveo sa 2-0, Novak je počeo da igra na svom nivou. Kako je Dimitrov ostao na nivou s kraja prethodnog seta, jasno je bilo da će se sve brzo završiti. Tek po koji poen da malo publika uživa, ali i dalje sa dosta grešaka, ovoga puta samo sa jedne strane. Drugi set je trajao manje od pola sata a ukupno ceo meč sat i osam minuta, što s obzirom da je u prvom igran taj brejk govori, koliko je malo bilo igre i razmena sa osnovne linije, jer se sve brzo završavalo posle nevraćenih servisa i grešaka.

Sledeći Novakov protivnik je Sem Kviri, od kojeg je izgubio poslednji njihov meč u Parizu. Taj meč je bio specifičan, jer se Novak prošetao kroz prvi set, a onda naglo stao, što je Kveri boljom igrom iskoristio. O tom meču Novak kaže:

“Pobedio sam ga u nekoliko mečeva, on je slavio prošli put u dvorani. Ipak, tamo su drugačiji uslovi. Videćemo šta će sada biti. Igraćemo pred njegovom publikom – on ima odličan servis i voli da igra na velikoj sceni“.

Novak je Kviria pre tog poraza pobedio 4 puta. Meč će se igrati u četvrtak.