Pelja najbolji “izazivač”!

Po sličnom modelu, po kojem se igra WTF u Londonu, ATP ima i završni turnir za igrače koji imaju najviše uspeha na turnirima iz čelindžer serije.  Turnir se igra drugu godinu za redom, u Sao Paolu u Brazilu. Turnir se igra u dvorani, na tvrdoj podlozi.

Na turniru nastupaju osmorica najbolje plasiranih tenisera sa ATP čelindžer liste, koji su raspoređeni u dve grupe po četiri tenisera. Kao u Londonu, i ovde po dvojica najboljih iz grupa igraju polufinalne mečeve a pobednici odlučuju o najboljem. Najveće ime na ovogodišnjem turniru je svakako bio Tomaš Beluči, koji je odigrao samo jedan meč i zbog povrede svoje mesto ustupio zemljaku Tijagu Alvešu.

U prvoj grupi su pored ove dvojice još igrali Ramirez – Idalgo, Ungur i Pelja, dok su u drugoj grupi bili Hanesku, Lorenci, Bedene i Elijaš. Na kraju su se u finalu našli Pelja i Ungur, gde je Argentinac bio bolji sa 6-3 6-7(4) 7-6(4).

Pobednik je osvojio 110 poena za ATP listu i nagradu od oko 85.000 dolara, dok je poraženi dobio gotovo duplo manje, 60 poena i oko 40.000 dolara. Gvido Pelja je relativno mlad teniser, ima 22 godine i ove nedelje će prvi put ući u Top 100 na ATP listi, tačnije biće 97. Inače, uglavnom igra samo na čelindžerima, dok je na ATP turnirima nastupao nekoliko puta, ali uglavnom nije prolazio kvalifikacije. To mu je jedini put pošlo za rukom na ovogodišnjem US openu, gde je u prvom kolu poražen od Davidenka.