Peking 2008: Novakove suze, Anin palac i još neke sitnice

2008. godina, ostaće upamćena kao do sada najuspešnija za srpski tenis. Dve GS titule, dve igračice koje su se smenjivale na prvom mestu WTA liste, pa su bila očekivanja da će se sve to biti krunisano sa najmanje tri medalje u Pekingu. Bila je ipak samo jedna, bronzana.

Sam meč za bronzanu medalju, Novak je rutinski dobio, kao uostalom sve na turniru, ali polufinale sa Rafom je imalo zanimljiv tok i šokantan kraj. Kao u nekom uzbudljivom filmu, za koji ne primetite koliko je trajao i da je vreme za kraj, već očekujete neki zanimljiv rasplet, neko objašnjenje, a on se naglo završi. Na kraju čovek pomisli, kako se baš glupo završio. A Novak je taj meč polufinala sa Nadalom izgubio na najgluplji mogući način.

Novak je na 4-5 u trećem setu servirao i imao gem loptu, propustio je a onda je Rafa došao do lopte za finale. Novak je uradio ono što je radio u većem delu meča, napadao, šteao Nadala prvo na levu pa na desnu stranu, prvi mnogo teži smeč je uspeo da odigra, ali priličnp plitko, u servis polje, pa je Nadal uspeo još jednom da podigne loptu. Bilo je još bliže mreži, potrebno je bilo samo usmeriti loptu u stranu i poen bi bio Novakov. Ne, Novaka je povukao poen, hteo je da zakuca iz sve snage i u tom kratkom  trenutku je valjdsa samo Nadalu bilo jasno šta se dogodilo.

Nadal se našao na zemlji, a Novak sa skupljenim ramenima i pognute glave, stajao ispred mreže, verovatno želeći da propadne u zemlju. A trebalo je da ga pobedi. Posle lošeg starta, negde krajem prvog seta, Novak je zaigrao kako ume, kako je igrao na AO te godine kada ga je osvajao, kako je uostalom igrao dve nedelje dana pre tog meča, kada je u polufinalu Sinsinatija oduvao Nadala. To je bio onaj turbo agresivni Novak, koji je zadivio svet, ali je i Nadal bio u tada najboljem izdanju. Uostalom posle Pekinga, on je po prvi put izašao iz Federerove senke i zauzeo vodeće mesto na ATP listi.

Federer je na tim OI doživeo još jedno u nizu razočarenja te godine. Na početku godine je najavljivao da su mu prioritet GS turniri i OI. Apetiti su se smanjivali posle poraza, na AO od Novaka a na RG i Vimbldonu od Nadala. Rafa ga je tako prvi put pobedio u Londonu, a pre toga demolirao u finalu Pariza. Takvog Federera je u četvrfinalu dočekao Blejk, koji ga je tad pobedio prvi i jedini put u karijeri.Za utehu Švajcarcu, ipak je došao do zlata, u dublu sa Vavrinkom.

Blejk je pre poraza od Novaka u borbi az treće mesto, odigrao maraton u polufinalu protiv Gonzalesa, koji će ipak biti upamćen po nesportskom potezu Čileanca. Posle jednog Blejkovog udarca, lopta je zakačila Fernanda pa je otišla u aut. Na snimku se to lepo videlo, ali to nisu videle sudije. Uzalud je Džejms tražio od protivnika da prizna, Fernando se pravio lud, a taj događaj je očigledno ostavio trga na samog Blejka, koji je izgubio taj meč i prilično loše odigrao naredni, za medalju.

Prve dve nositeljke u Pekingu, je trebalo da budu Ana i Jelena. Međutim, posle osvajanja RG-a i dolaska na prvo mesto WTA liste, za Anu nije sve krenulo kako je zamišljala. Usledili su šokantni porazi na Vimbldonu od Ži Ženg, pa u Montrealu od Tamire Pašek. Ana je pred sam početak OI, nama otkrila da je to zbog povrde palca i šake, pa da zbog toga neće moći da nastupi u Pekingu. Za tu odluku je bila žestogo optuživana u Srbiji, ali Ana sama zna šta se sa njom dešavalo u to vreme, koliko je povreda bila teška a koliko je jednostavno bila zatečena i nesnađena onim što joj se dogodilo, tačnije, šta je ostvarila.

Tako je prvi favorit na turniru postala Jelena Janković. Išlo je Jeci dobro sve do četvrtfinala, kada je naletela na “Dinaru ko od brega odvaljenu”. Safina je u to vreme imala svoj preporod sa Krajanom i bila je strah i trepet za sve. Ana je nekako uspela da iskoristi psihološki momenat i dobije je u finalu Pariza, ali Jelena nije uspela više od jednog seta u Pekingu. Dinara je kasnije stigla do finala, ali ga je po običaju izgubila kao i većinu najvažnijih u karijeri.

Jedna Jelena nije bila te sreće da se sa Safinom nađe u finalu, ali druga jeste. Dementijeva je tako srebru iz Sidneja prididala zlato i tako se pridružila Stefi Graf, kao najuspešnija teniserka u singlu. Tako je propuštena šansa za bar još jednu medalju u Pekingu.

Listi malera u Pekingu, pridružio se Janko sa svojom povredom. Posle odličnog nastupa u prvom kolu i pobede protiv favorita, davida Ferera, Janko je u meču protiv Olivijea Rohusa predao meč u drugom setu, jer je kako sam kaže, izvrnuo zglob prilkom odigravanja drop šota!? Pre toga Janko je izgubio prvi set u taj brejku, dok je u drugom bilo 3-2 za Tipsarevića.

Možda se intimno nešto očekivalo od dubla, u kojem su igrali Novak i Nenad Zimonjić, ali ta priča je završena već posle prvog kola. Češki veterani Dam i Vizner, su bili bolji, iako su Nenad i Novak dobili prvi set.

Peking nam je dakle, doneo više tuge nego radosti, mada se ne sme omalovažiti Novakov uspeh. Moglo je bolje a to se očekuje u Londonu, bar za nijansu. Doduše, kakav je žreb, i u kakvoj su formi sada Jelean i Ana, možda bi i ta bronuza bila dobar rezultat. I realan.