Pašanski-može li još bolje u 2013-oj?

Preuzeto sa: http://borispasanski.blogspot.com/

273356_pasanski01-alo-marko-metlas_fPosle veoma dobre 2012. godine koju je završio na 169. poziciji ATP liste Pašanskog čekaju nove bitke u 2013-oj gde će pokušati da nastavi napredak na lestvici.

Prvo malo o prethodnoj sezoni…
Boris je na početku 2012. bio izvan 400 najboljih na listi pa se na početku sezone fokusirao na fjučerse što se ispostavilo kao pravi potez.
Prvi fjučers odigrao je u drugoj polovini marta, na tvrdoj podlozi i – osvojio ga!
Nakon pobeda nad relativno anonimnim igračima na poslednja dva stepenika bio je bolji od mladog Damira Džumhura i iskusnog Stefana Galvanija.

Posle trofeja nastavio je da igra na turnirima istog nivoa, ali na šljaci, jedini rezultat vredan pomena u tom periodu je polufinale gde je izgubio od Filipa Osvalda.
Tek u maju oprobao se na čelendžerima, zbog plasmana morao je da igra i kvalifikacije, ali to ga nije sprečilo da posle prolaska istih trijumfuje i u prvom kolu, da bi već u narednom morao da preda meč Veiću.
Potom je nastupao na još jednom fjučersu i nekoliko čelendžera bez prevelikog uspeha da bi na fjučersu u Rumuniji stigao do finala gde je poražen od strane domaćeg tenisera Lunčanua.
I naredni turnir odigrao je u istoj zemlji, samo ovoga puta to je bio čelendžer i to u Aradu gde je posle prolaska kvalifikacija slavio i u prva dva kola pobedivši opet Džumhura, a zatim i favorizovanog Rufina da bi lepo krenuo i protiv Veića, ali ga je umor sprećio da obavi posao do hraja, pa je hrvatski teniser odneo pobedu.

Usledilo je nekoliko turnira koji nisu za pamćenje, uglavnom po Italiji, zatim se vraća u Rumuniju gde gubi dobijeno u drugom kolu čelendžera u Sibiju od  Haider-Maurera.
Da je psihički jak pokazao je osvojivši još jedan fjučers već naredne sedmice, u finalu je savladao Viktora Krivoja nakon tri seta.
Potom umoran odlazi u Segoviju i to na tvrdu podlogu gde lagano gubi od Gedina.
E onda kreće serija koja ga je i dovela među 200 najboljih.
Vezao je tri polufinala na čelendžerima, redom u Brašovu, Sevilji i Ljermontovu, a zatim kada su već počele šale da je predodređen za polufinala, to je Paša demantovao već na sledećem turniru gde je na čelendžeru u Rio de Žaneiru stigao do finala u kojem je izgubio od Gastaa Eliasa 3-6 5-7 iako je drugi set imao u džepu.

Do kraja sezone zabeležio je još dva plasmana u drugo kolo čelendžera(Porto Alegre i Sao Leopoldo) i jedno četvrfinale u Montevideu.pashanski
Poslednji meč u sezoni odigrao je u Marbelji gde je posle osam gemova predao meč Antoniju Veiću pri rezultatu 3-5.
Svakako, ne baš najbolji način da se zatvori sezona, ali ono što se pamti su pobede, a njih je bilo u solidnom broju, no, nadamo se da će ih u narednoj biti još više.

Da se još malo zadržimo na 2012-oj koja se definitivno može oceniti uspešnom, jer je razlika između pozicije na ATP listi na početku i kraju godine oko 250 mesta što je ogroman pomak.
Ostvarene su pobede protiv tenisera kao što su Blaž Kavčič, Havijer Marti, Žiljem Rufin, Nikolas Devilder, Antonio Veić, Gvido Pelja, Žoao Souza, a po meni najveća je ona protiv Haneskua u četvrtfinalu Brašova gde je Rumun imao i publiku iza sebe, ali to nije sprečilo Borisa da trijumfuje protiv favorizovanog protivnika, redovnog člana 100 najboljih.
Da pomenemo i dubl gde je Pašanski takođe bio veoma uspešan, a šlag na torti u konkurenciji parova je bez dileme osvojeni čelendžer u Sevilji zajedno sa sunarodnikom Nikolom Ćirićem.

E sada, da bi svi ovi rezultati dobili skroz na snazi potrebno je još žešće raditi i igrati što konstantnije i pokušati proboj u top 100 gde Boris nije bio još od 2008. godine.
Na ruku mu ide što u prva tri meseca naredne godine ne brani apsolutno ništa, prvi bodovi koji ispadaju jesu oni osvojeni na fjučersu u Italiji koji je Boris osvojio i tih 27 ATP poena ispadaju prvog dana aprila.
Zatim do sredine juna brani svega 17 bodova i to sa dva turnira što je veoma povoljna okolnost.
Kad se sve sumira, Pašanski u prvih pet i po meseci sledeće godine brani samo 44 boda pa nema dileme da je prva polovina godine sjajna šansa da se ovaj skok na listi nastavi.

Prvu priliku za to Boris će imati najverovatnije u kvalifikacijama za Australian Open za koje je prijavljen i koje počinju 9. januara.