Madrid open – nekad i sad

mutua_madrid_openTurnir koji se sada igra u Madridu je masters koji je često menjao mesto, državu, ambijent, vreme održavanja i podlogu! Ove godine igraće se na crvenoj šljaci, za nagradni fond 3,368,265 evra, a titulu brani Rodžer Federer.

Masters serija, pod raznim nazivima počela je od 1990. godine, kada je zamenila Gran pri seriju turnira. Četvrti masters, bio je prvobitno turnir u Rimu a peti turnir u Hamburgu, koji je degradiran u turnir niže kategorije!

Madrid je dugo bio osmi masters, dok se održavao  u jesen, na tvrdoj podlozi. Taj osmi masters počeo je u Štokholmu gde se zadržao od 1990. do 1994. godine. Zatim se seli u Nemačku, prvo Esen 1995. godine, a onda u Štutgart, od 1996 – 2001. godine. Tada pelazi u Madrid, Španiju, a 2009. godine na mesto osmog mastersa dolazi Šangaj, a Madrid menja datum održavanja, zamenjuje Hamburg(koji prelazi u seriju ATP500) i prelazi na šljaku. Prve tri godine crvenu, a prošle godine eksperimentalno na plavu, od koje se odmah odustalo zbog reakcija igrača ali i javnosti.

Boris Beker je osvojio četiri titule, ali  u vreme dok se ovaj turnir nije igrao u Madridu. U kasnijem periodu najuspešniji je bio Rodžer Federer, koji je osvojio tri titule iz pet finala. Rafael Nadal je u četiri izdanja na šljaci osvojio samo jednu titulu, 2010. godine, uz jednu 2005. kada se turnir igrao u dvorani.

Zanimljivo je da je “krivac” za dve godine izostanka Nadalove titule Novak Đoković. Prvi put indirektno, jer je u polufianlu prvog na šljaci, 2009. godine naterao Nadala na 4 sata i tri minuta tenisa, čime je taj meč postao najduži u istoriji na dva dobijena seta. Umoran i pomalo povređen Nadal je relativno lako izgubio finale od Federera, a pre dve godine Novak je bio direktni krivac jer je pobedio Nadala u finalu sa 7-5 6-4.

Treći krivac je Jon Cirijak i tvrdoglavo insistiranje na plavoj šljaci. Nadal je ispao u osmini finala od Verdaska, a nova podloga je koštala i Novaka Đokovića boljeg plasmana, jer je u četvrtfianlu poražen od Janka Tipsarevića.

Janko će imati težak posao da odbrani prošlogodišnje bodove, ali o tome u vestima o Žrebu za tenisere.