Odlazak Velikog Gonza

Fernando Gonzales  neće ostati upamćen po GS titulama, dugogodišnjem boravku u vrhu ATP liste, pa ni po svom sportskom ponašanju na terenu, ali je svakako teniser koga su svi poštovali i želeli da izbegnu u žrebu.

Verujem da će i posle 10-20 godina, mladi teniseri govoriti kako bi želeli da imaju Gonzov forhend. Taj udarac je bio njegov zaštitni znak a izvodio ga je ravno, neverovatno brzo i iz neverovatnih pozicija. Uz odličan servis i kretanje, Fernando je mogao da se suprostavi i najboljima i da stigne do završnica najvećih turnira. Nije imao sreće, jer je u finalima Madrida 2006. (tada se igrao u dvorani), Australian opena naredne godine i na Olimpijskim igrama u Pekingu, igrao sa njegovom noćnom morom, Rodžerom Federerom. Gonzo je samo jednom u karijeri savladao Rodžera, bilo je to na završnom mastersu u Šangaju 2007. godine.

Kada se uz sve ovo doda da je igrao i finale Rima ali protiv Nadala, jasno je zašto Gonzo nema nijednu veliku titulu, mada ih ima 11. Najviše ih je osvojio u svom Čileu, Vini del Mar, čak 4, a možda mu je najveća u Pekingu 2007. godine. Ipak, kada se govori o Gonzalesu, svi ističu zlatnu olimpijsku medalju, koju je osvojio u dublu sa zemljakom Nikolasom Masuom u Atini 2004. godine.

Gonzov zlatni period je bio od 2006 – 2008. godine, kada je veći deo proveo u Top 10, a najbolje je bio plasiran kao 5. I Novaka Đokovića vežu lepe uspomene na ovog tenisera, kao i njegove navijače koji su ga pratili u vreme njegovih početaka. Novak je pažnju svetske javnosti najozbiljnije privukao na Roland Garosu 2006. godine, kada je stigao do svog prvog četvrtfinala jednog GS, a tada je u 2. kolu, u meču koji je više puta prekidan zbog kiše, u pet setova bio bolji upravo od Gonzalesa. Kiša je svakako pomogla Novaku tada, jer jse Gonzales vraćao posle 0-2 u setovima, da bi Novak u petom bio ubedljiv 6-1 i tako zabeležio svoju prvu pobedu na Top 10 teniserom. Gonzo je posle meča izjavio, da je Novak igrao kao da je i sam član 10 najboljih.

Novak je sa Gonzalesom igrao još dva puta, a izuzetno kvalitetan i neizvestan je bio njihov meč u Madridu krajem iste godine, kada mu se Fernando revanširao, mada je Novak propustio 5-3 u trećem setu. Gonzales je u Majamiju noćas odigrao svoj poslednji profesionalni meč. Nikolas Mau će opet iz nekog razloga ući u istoriju, ovoga puta kao teniser koji je poslednji pobedio Gonzalesa. Fernando se nije dao, spašavao je meč lopte ali je na kraju poklekao u taj brejku trećeg seta. Kako sam kaže, stigao ga je umor, ali ne samo u sinoćnjem meču, već što se posvećenosti tenisu tiče. Rekao je, da više nema energije, da ustaje rano svako jutro, trenira koa što je to radio svih ovih godina, putuje sa turnira na turnir.

Gonzo kaže da će raditi nešto drugo, a mi mu možemo samo poželeti i da u tome bude približno uspešan kao u tenisu. Povodom njegovog odlaska, ATP je napravio video, koji možete videti na sajtu, a za koji Gonzales kaže govori više o prijateljstvu među teniserima nego o samoj igri, jer kako kaže svi su oni na kraju dana, dobri prijatelji. Na kraju, posle meča, priređena je mala svečanost, kojoj je prisustvovala i njegova porodica, čime se profesionalni tenis i definitivno oprostio od Velikog Gonza, kako ga je Novak nazvao prilikom susreta, na treningu u Beogradu, za vreme Serbia opena.

Na kraju malo podsećanje na Fernadovu igru a pre svega forhend: