Novakova važna pobeda

Još jednom se pokazalo, da ono što se igra protiv Sepija, Monaka i sličnih, nema puno veze sa onim što se dešava kada se međusobno sastanu, Novak i Rodžer. Moguće, da je Novaku drugi set protiv Conge dao tu potrebnu stabilnost, koju je pokazao večeras protiv Federera i samo zahvaljujući servisu, nije bilo ubedljivije za Novaka od 6-2 7-6(4).

Federeru se desilo ono što i na AO. I tada je pokazivao sigurnu igru, dominirao u većini mečeva koje je igrao, a onda je došao meč sa Nadalom, koji se dosta mučio…i poraz uz bledo izdanje. Federer je lepršav, elegantan ali sve do trenutka dok ne dobije adekvatan odgovor sa suprotne strane. Ušao je dobro u meč, krenu da puca iz sve snage, ali kada je Novak pokazao da ga to nimalo ne uzbuđuje, krenule su greške.

Novak je u večerašnji meč ušao potpuno skocentrisan. Sveo je greške na minimum, a to uopšte nije bilo lako, s obzirom na snažne i duboke udarce koje je slao. Morao je tako, jer se zna da je Federer opasan uglavnom kada je u terenu. Novakov bekend je bio onaj stari i surovo je pritiskao Federera. Tako se Novaku otvarao široki spektar opcija, jer Federer iz tih pozicija nije mogao da igra agresivno. Uz to, Novakov forhend,  je bio odličan, pogotovu u situacijama kada je morao da igra iz kontre a sve to zahvaljujući odličnom kretanju.

Federeru je u prvom setu zakazao servis, a tu je bio i Novakov ritern, pa je sve neočekivano brzo bilo gotovo. Brejk za 2-1 i još jedan za 5-2, uz siguran servis, doneo je Novaku lagano dobijen set. U drugom setu je Federer počeo bolje da servira, ali je Novak ipak sačekao svoju priliku, a ona se ukazala u sedmom gemu. I onda, kada se činilo da je sve gotovo, jer je Novak imao servis i 30-00, na 5-4, sledi jedan dobar ritern posle koga Federer stiče kontrolu nad poenom. Onda jedna od grešaka iz bekenda, koja se ponavljala par puta u drugom setu a nije je bilo u prvom. Novak je često uspevao da satera u ćošak Federera a onda je ili forhendom ili bekend paralelom, rešavao poen. Ovoga puta je malo isforsirao taj bekend, pa je Rodžer došao do izjednačenja.

Daje pogrešio pokazao je sledeći poen, kada je Federer pokušavajući da se izvuče iz slične situacije forsirao paralelu iz bekenda i promašio. Koliko je bio frustriran Federer u tom trenutku, videlo se i po tome da je na taj očigledan aut tražio sudijsku proveru, za šta je dobio zaslužene zvižduke. Moguće da je stari lisac u stvari tako tražio malo dužu pauzu, da bi se sabrao i to je dalo rezultata. Opet je rizikovao u sledećem poenu, i pogodio insajd aut forhend, koji je zakačio liniju sa spoljne strane. Usledio je još jedan dobar ritern, i Novak se našao u situaciji u kojoj do tada nije bio, brejk lopta.

Nije se snašao i Federer je došao do izjednačenja i injekcije samopouzdanja. Kod Novaka se desilo suprotno, pa je Federer osvojio valjda jedini svoj gem sa nulom a onda stigao do 15-30. U tim trenucima se događalo nešto što je do tada bilo nezamislivo. Federer je bio uspešniji u razmenama. Ovoga puta Novak nalazi servis, kao što je to radio Federer i bez set lopte za protivnika stiže se do taj brejka.

Taj brejk je odlučen u prvom poenu. Federer nije ubacio prvi servis a Novak jednu od najdužih razmena, posle kraće pauze dobija i ispostavilo se na kraju, rešava meč.  Federerovo samopozdanje je bilo kratkog daha, jer Novak više nije grešio, pa se sve vratilo na stanje koje smo gledali tokom većeg dela meča.

Novaku je tako pao kamen sa srca. Ubio je nekoliko muva jednim udarcem. Pre svega je pokazao da još uvek može da igra tenis kao prošle godine. Izdržao je pritisak Federera, koji se iznenada pojavio i pokušao da iskoristi splet okolnosti, ali se ipak potvrdilo da Federer jeste odigrao sjajno od jeseni do danas, ali samo dok ne naleti na vodeći(do skoro) dvojac. Ipak, nije sve gotovo, jer Federer je i dalje u povoljnoj situaciji ali mnogo manje nego do 20h ove subote.

Sutrašnje finale će biti nova priča. Otresavši se Federera, Novak ima prilike da i Nadalu pokaže da je tu, onaj isti koji ga je nemilosrdno pobeđivao prošle godine. Novakova prednost je što nema imperativ pobede, jer alibi mu je cilj zvani RG. Da li će i koga pritisak sutra sputati ili ćemo gledati neku vrstu reprize, Madrida od pre neke godine ili Melburna ove, videćemo sutra od 16h.