Novakova pobeda posle usporenog starta

740000085220ee1a155b2377188988_size3Uz malo drame krajem prvog , ali ipak bez izgubljenog seta, Novak je obezbedio plasman u treće kolo, pobedivši Benjamina Bekera sa 7-6(2) 6-2 6-2.

Dva lica Novaka, nešto je što često gledamo u izdanju 2013 srpskog tenisera. Ovoga puta dva lica u juednom meču! Prvi deo, negde do brejka u drugom setu, ličio je na nekadšnjeg Novaka, onog pre 2011. godine. Česte gestikulacije, razgovor sa samim sobom i sa svojim štabom na tribinama, ostajanje bez daha posle dugih relija i greške kao posledica toga, te oprezna igra, doveli su Novaka na poen od gubitka prvog seta!

Od tog trenutka, Novak polako uspeva da stabilizuje igru, ali pravog Novaka smo videli tek u drugoj polovini drugog seta, a pogotovu u trećem, u kojem je zabeležio 16 vinera uz samo dve greške! To je drastična razlika u odnosu na prvi, daleko duži, gde je imao obrnut odnos 13-19.

Beker je odigrao na sličan način ceo meč, pa je očigledno sve zavisilo od najboljeg na svetu. Brzi i snažni servisi, dok im Novak nije ušao u putanju, pravili su problem. Drugo, Beker se inzvaredno kretao i parirao time Novaku sa osnovne linije, ali samo dok je Novak pravio greške, jer je i Beker u pokušaju da bude agresivniji često grešio.

Verovatno bi to bio rutinski meč u celom svom toku, da je Novak posle mirnog starta, iskoristio neku od brejk lopti u šestom gemu prvog seta. Bilo je 15-40, ali se Nemac izvukao i onda iskoristio svoju jedinu šansu na 4-4. Tako je stigao do tri set lopte, koje je Novak spasao, mada uz obilatu pomoć protivnika.

Taj brejk je doneo stabilniju igru Novaka i veliki broj grešaka Bekera, što je rezultovalo sa laganih 7-2 i donelo prvi set Đokoviću. Bilo je jasno, da vremešni Nemac neće imati snage za dužu borbu i povratak u meč, a da mu to neće ni Novak dozvoliti.

Brejk na startu drugog seta, pa još jedan na 4-2, doneli su Novaku drugi set, a slično je bilo i u trećem. Tada Novak nije iskoristio šanse u prvom gemu, ali jeste u petom i sedmom, pa je bez brejk lopte protiv sebe u poslednja dva seta, lagano priveo posao kraju.

Novak će se u trećem kolu sastati sa još jednim neočekivanim protivnikom. Žoao Souza je ponovo napravio iznenađenje i opet u pet setova. Posle Dimitrova, Portugalac je sklonio Novaku sa puta Jarka Nieminena, a koliko će to Novaku olakšati posao, videćemo u nedelju, kada bi meč trebalo da je na programu.

Inače, ispadanju potencijalno teških protivnika u Novakovj četvrtini žreba, nema kraja. Del Potro neće biti Novakov protivnik u četvrtfinalu, jer je noćas poražen od Hjuita. Sigurno da Hjit, Has i Južni nisu laki protivnici, ali sve bolji Argentinac je svakako klasa iznad, sa iskustvom osvajanja ovog turnira!

Ipak, sve je na Novaku! Videlo se danas, da vodi nekakvu borbu sa samim sobom i po reakcijama tokom meča, a i na samom kraju, kada je nekoliko puta stinutom pesnicom prema svom timu, pokazao sa koliko je emocija igrao današnji meč. Malo više nego što je uobičajeno za ovu fazu turnira i ovakvog protivnika, ali se nadamo da je Novak na dobrom putu, da tu borbu dobije, baš kao i ceo turnir!